Теми статей
Обрати теми

Колективний договір. 7. Виплачуємо лікарняні та декретні

Редактор Наталія Вороная, експерти з питань оплати праці Катерина Скрипкіна, Яна Клиженко і Лілія Ушакова
Рішення про призначення матеріального забезпечення, яке надають застрахованим особам за рахунок коштів ФCC* (зокрема, допомог по тимчасовій непрацездатності і по вагітності та пологах), а також оплати перших п’яти днів хвороби приймає комісія (уповноважений) із соціального страхування (ч. 3 ст. 30 Закону № 77). Таку комісію (уповноваженого) створюють (обирають) на всіх підприємствах, де використовується наймана праця (п. 1.1 Положення № 25).

* Тут і далі Фонд соціального страхування.

На новоствореному підприємстві комісію із соціального страхування формують у місячний строк після його держреєстрації

Якщо кількість застрахованих осіб на підприємстві:

15 і менше — на загальних зборах працівників обирають уповноваженого із соціального страхування підприємства;

16 і більше  створюють комісію із соціального страхування.

До складу комісії із соцстрахування входять представники адміністрації підприємства та застрахованих осіб. Як правило, представником застрахованих осіб виступає профспілкова організація підприємства, а в разі її відсутності — інший уповноважений орган, який представляє інтереси застрахованих осіб (представник).

Члени комісії делегуються кожною стороною в рівній кількості залежно від чисельності застрахованих осіб на підприємстві. Строк повноважень і кількість членів комісії встановлюють спільним рішенням сторін. Як же створюють комісію?

1. Роботодавець оформляє рішення про делегування членів до комісії наказом (іншим розпорядчим документом). Приклад такого наказу наведемо на с. 98.

 

Товариство з обмеженою відповідальністю «Веселка»

НАКАЗ

15.01.2015   м. Черкаси   № 7

Про делегування представників до

комісії із соціального страхування

Відповідно до вимог ст. 30 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 № 1105-ХIV, п. 1.3 Положення про комісію (уповноваженого) підприємства, установи, організації із загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, затвердженого постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 23.06.2008 № 25,

НАКАЗУЮ:

Делегувати до комісії із соціального страхування з боку адміністрації підприємства:

1) Петренка Олексія Вікторовича, заступника директора;

2) Гоменюк Олену Геннадіївну, начальника відділу охорони праці.

Директор Москаленко В. Н. Москаленко

З наказом ознайомлені:

Заступник директора Петренко О. В. Петренко

15.01.2015

Начальник відділу охорони праці Гоменюк О. Г. Гоменюк

15.01.2015

 

2. Профспілкова організація делегує представників застрахованих осіб. Якщо такої організації немає, рішення про делегування застрахованих осіб приймає інший уповноважений орган.

Наведемо приклад протоколу засідання комітету профспілкової організації на с. 99.

3. На першому засіданні комісії із соціального страхування затверджують її членів, обирають голову та заступника голови, які представляють різні сторони — роботодавця і застрахованих осіб. Відповідне рішення оформляють протоколом.

Як зазначалося вище, тільки комісія (уповноважений) із соцстрахування має право приймати рішення про призначення лікарняних та допомоги по тимчасовій непрацездатності.

Важливо! Документи для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності та по вагітності та пологах комісія (уповноважений) із соцстрахування розглядає не пізніше 10 днів з дня їх надходження.

Рішення комісії (уповноваженого) оформляють протоколом у день його прийняття. Форму протоколу засідання комісії із соціального страхування (рішення уповноваженого) наведено в додатку до Положення № 25. Зразок зазначеного протоколу див. на с. 100.

 

Первинна профспілкова організація ТОВ «Веселка»

ПРОТОКОЛ

15.01.2015   м. Черкаси    № 1

Засідання профспілкового комітету

Голова — Гамарник С. Т.

Секретар — Фесенко Г. П.

Присутні: Бойко Р. П., Потапенко А. А., Романюк Р. П., Тимченко Л. Д., Титаренко Д. В.

Запрошені: економіст з праці Семенченко Д. Ю.

Порядок денний:

1. Про делегування представників від застрахованих осіб до комісії із соціального страхування.

1. СЛУХАЛИ:

Гамарника С. Т. — Інформував про необхідність делегувати до комісії із соціального страхування двох представників від застрахованих осіб.

ВИСТУПИЛИ:

Бойко Р. П. — Запропонувала делегувати до комісії із соціального страхування наступних представників застрахованих осіб:

1) Титаренка Д. В., інженера-програміста;

2) Семенченка Д. Ю., економіста з праці.

ПОСТАНОВИЛИ:

Делегувати до комісії із соціального страхування представників застрахованих осіб:

1) Титаренка Д. В., інженера-програміста;

2) Семенченка Д. Ю., економіста з праці.

Голова Гамарник С. Т. Гамарник

Секретар Фесенко Г. П. Фесенко

 

Урахуйте: у разі відмови в призначенні допомоги застраховану особу необхідно повідомити про це із зазначенням причин відмови та порядку оскарження не пізніше 5 днів після прийняття відповідного рішення.

Оформлений протокол разом з документами, що стали підставою для призначення допомог, комі­сія (уповноважений) із соцстрахування передає до бухгалтерії підприємства для розрахунку, нарахування та виплати належних працівникам сум.

На цьому ми закінчуємо розглядати особливості складання кадрової документації. Безумовно, у межах одного спецвипуску неможливо навести приклади документального оформлення абсолютно для всіх ситуацій, що виникають у зв’язку з використанням найманої праці на підприємстві. Проте на основі наведених зразків ви легко зможете скласти ті документи, які будуть вам необхідні в конкретних обставинах.

 

img 1

img 2

img 3

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі