Теми статей
Обрати теми

ПСП: основне про зменшувач ПДФО із зарплати

Клиженко Яна, експерт з питань оплати праці
Проявляти турботу про своїх громадян — одне із завдань держави. Хотілося б, звичайно, щоб турботи було більше, а головне, щоб вона була якісна. Але поки «маємо те, що маємо». Одним із прикладів, коли законодавці все ж таки подумали про народ, є ПСП. У цьому номері журналу ми досхочу наговоримося на соцпільгову тему. Почнемо з азів.

Податкова соціальна пільга (далі — ПСП) — це сума, на яку може бути зменшено загальний місячний оподатковуваний дохід платника податку, отриманий від одного роботодавця у вигляді заробітної плати. Пропонуємо «вісімку» правил, які повинен знати кожен бухгалтер з обліку зарплати, перш ніж застосовувати ПСП.

Правило перше: зменшити на ПСП можна тільки зарплату

Це основоположне правило! На пільгу можна зменшити тільки зарплатний дохід. При цьому згідно з п.п. 14.1.48 ПКУ:

заробітна плата — це основна та додаткова заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, які виплачуються (надаються) платнику податку у зв’язку з відносинами трудового найму

Зауважимо, що структуру зарплати* визначають, використовуючи норми Інструкції № 5 (навіть податківці так діють у консультаціях з БЗ). Водночас для ПСП-цілей до зарплати прирівнюють й окремі виплати, які згідно з Інструкцією № 5 не потрапляють до фонду оплати праці. Наприклад, лікарняні за рахунок роботодавця і за рахунок соцстраху ( абзац третій п.п. 169.4.1 ПКУ).

* Детальну таблицю з переліком виплат відповідно до Інструкції № 5 ви знайдете в тематичному номері «Виплати працівникам» (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 87).

Крім того, прирівнюються до заробітної плати дивіденди, нараховані платнику податків за акціями або іншими корпоративними правами, які мають статус привілейованих або інший статус, що передбачає виплату фіксованого розміру дивідендів чи суми, яка є більшою, ніж сума виплат, розрахована на будь-яку іншу акцію (корпоративне право), емітовану платником податку ( п.п. 170.5.3 ПКУ).

У свою чергу, ПСП не застосовують до:

— доходів працівника, інших, ніж заробітна плата. З цієї причини при визначенні права працівника на ПСП не враховують, зокрема, суму вихідної допомоги (див. думку фахівця в «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 52, с. 40). Зрозуміло, не застосовують пільгу до винагороди за ЦПД, незарплатних дивідендів, роялті тощо;

— зарплати працівника, якщо протягом звітного податкового місяця її отримано одночасно з доходами у вигляді стипендії, грошового або майнового (речового) забезпечення учнів, студентів, аспірантів, ординаторів, ад’юнктів, військовослужбовців, що виплачуються з бюджету;

— підприємницького доходу, а також доходу від іншої незалежної професійної діяльності. Але! Якщо у вас є працівник, який одночасно є підприємцем, то до його зарплати ПСП застосовуєте на загальних підставах, якщо дотримуються інші необхідні умови.

Правило друге: пільгу застосовують до зарплати за місяць

Застосовується ПСП до суми заробітної плати за місяць. Зарплату за першу половину місяця при обкладенні ПДФО не зменшують на ПСП. Річ у тім, що так званий аванс ми виплачуємо без нарахування в бухобліку, і він є тільки частиною загального місячного доходу працівника у вигляді заробітної плати. Такої самої позиції дотримуються і податківці (див. консультацію в підкатегорії 103.08.04 БЗ).

До речі, для працівників, в яких зарплата, що нарахована за місяць, дорівнює розміру пільги (або навіть є меншою), а отже, наприкінці місяця сума ПДФО дорівнює нулю, винятків немає. При виплаті авансу ПДФО з їх зарплати слід перерахувати в розмірі, визначеному без застосування пільги. А ось при нарахуванні зарплати в кінці місяця ви розрахуєте суму податку за кожним працівником з урахуванням ПСП (за наявності права на неї). Відповідно, при виплаті зарплати за другу половину місяця до бюджету перерахуєте різницю між загальною сумою ПДФО, утриманого з місячної зарплати працівників, і сумою ПДФО, сплаченого в аванс. Таким чином, ПДФО, сплачений в аванс за працівників, які мають право на ПСП, буде врахований при визначенні загальної суми ПДФО, що підлягає сплаті за підсумками місяця.

Правило третє: зарплата не повинна перевищувати граничний розмір

У 2015 році граничний розмір доходу, що дає право на застосування ПСП, у загальному випадку становить 1710 грн. ( п.п. 169.4.1 ПКУ). Виняток передбачено для платників податків, які мають право на ПСП «на дітей» (деталі застосування «дитячої» пільги уточнимо на с. 24). У цьому випадку

для одного з батьків граничний розмір зарплати визначають кратно кількості дітей

Для другого з батьків, хто має право на ПСП «на дітей» за зазначеними підставами, граничний розмір визначається в загальному порядку.

Будьте уважні, застосовуючи пільгу до зарплати працівників, які звільняються! Якщо їм належна компенсація за невикористані дні відпустки, то в місяці нарахування такої компенсації межа може бути перевищена і тоді пільгу застосовувати не можна.

Правило четверте: визначаючи граничний розмір, розкидаємо «перехідні» виплати

Для цілей визначення граничного розміру зарпла-
ти, що дає право на ПСП, «перехідні» виплати (відпускні та лікарняні) відносять до місяців, за які їх нараховано ( абзац третій п.п. 169.4.1 ПКУ). Далі розподілені виплати відпускних і лікарняних за кожен місяць (у сукупності із зарплатою за такі місяці, якщо її нараховано) порівнюють з граничним розміром.

Межу перевищено? У такому місяці працівник автоматично втрачає пільгу. Якщо в наступному місяці зарплата знову буде в допустимому діапазоні — право на пільгу поновлюється.

Корисно знати, що розподіляти виплати можна одразу при їх нарахуванні (адже роботодавцю надано право проводити добровільний перерахунок у будь-який час і за будь-який період) або при проведенні річного перерахунку.

Правило п’яте: ПСП не підсумовуються

Перелік категорій платників податків, які мають право на ПСП, наведено в пп. 169.1.1 — 169.1.4 ПКУ (до них повернемося на с. 19). А тут зазначимо, що залежно від категорії, до якої належить платник податків, він може претендувати на пільгу у звичайному, підвищеному або максимальному розмірі. «Розмірну сітку» ПСП представлено в таблиці нижче. Зауважимо, що у 2015 році розмір звичайної ПСП повинен був скласти 100 % прожиткового мінімуму, установленого для працездатної особи станом на 1 січня цього року, тобто 1218 грн. ( абз. 8 п. 1 розд. XIX ПКУ). Але дію такого пункту «заморозили» до 1 січня 2016 року.

Розміри ПСП у 2015 році

Вид ПСП (норма ПКУ)

Максимальний розмір доходу для застосування ПСП

Розмір ПСП у 2015 році

Звичайна ПСП ( п.п. 169.1.1 ПКУ)

1710 грн.

609 грн.

Звичайна ПСП на дітей ( п.п. 169.1.2 ПКУ)

Для одного з батьків — 1710 грн. х кількість дітей;
для другого — 1710 грн.

609 грн. х кількість дітей віком до 18 років

Підвищена ПСП на дітей
( пп. «а» і «б» п.п. 169.1.3 ПКУ)

913,50 грн. х кількість дітей віком до 18 років

Підвищена ПСП
( пп. «в» — «е» п.п. 169.1.3 ПКУ)

1710 грн.

913,50 грн.

Максимальна ПСП
( п.п. «а» — «ґ» п.п. 169.1.4 ПКУ)

1710 грн.

1218 грн.

А ось, власне, і правило: якщо платник податків має право на застосування ПСП за двома і більше підставами, то до його заробітної плати застосовується одна ПСП за підставою, що передбачає її найбільший розмір. Виняток установлено п.п. 169.3.1 ПКУ тільки для осіб, які утримують двох і більше дітей віком до 18 років, у тому числі дитину-інваліда (дітей-інвалідів) ( п.п. «б» п.п. 169.1.3 ПКУ). У цьому випадку ПСП підсумовуються: на дитину-інваліда (дітей-інвалідів) надається підвищена ПСП, на дитину, яка не є інвалідом (дітей, які не є інвалідами), — звичайна ПСП.

До речі, батькам, які мають право на звичайну пільгу «на дітей», додаткова пільга «на себе» не надається.

Правило шосте: пільгу застосовують тільки за одним місцем роботи

ПСП застосовується тільки за одним місцем нарахування (виплати) зарплати ( п.п. 169.2.1 ПКУ). Це особливо важливо пам’ятати тим, у кого є місце роботи за сумісництвом. Свої нюанси є в застосуванні ПСП при прийнятті та звільненні протягом одного місяця.

Місце застосування ПСП платник податків обирає самостійно. Для цього він подає заяву про самостійне обрання місця застосування ПСП. Окремі категорії працівників разом із заявою надають роботодавцю підтвердні документи. Цьому питанню ми присвятили окремий розділ (див. с. 19).

Зауважте, що відповідальність за застосування ПСП за декількома місцями роботи несе сам працівник. При цьому «подвійна гра» загрожує для нього доплатою ПДФО і штрафом у розмірі такої недоплати. І хоча роботодавець не зобов’язаний відстежувати місця застосування ПСП, рекомендуємо все ж попереджати працівників про можливі наслідки (особливо сумісників!). Також читайте матеріал на с. 36.

Правило сьоме: «старт» — із заяви, «фініш» — за ситуацією

ПСП застосовується роботодавцем починаючи з дня отримання від працівника заяви про застосування ПСП і підтвердних документів (у разі необхідності їх надання). При цьому заява може бути датована будь-яким днем місяця — пільгу застосовуємо до всієї нарахованої зарплати за місяць (а не за відпрацьовані дні після подання заяви).

А ось строки закінчення надання пільги різні. Так, у загальному випадку ПСП не застосовують до зарплати за місяць, в якому:

— працівник подав заяву про відмову від застосування ПСП;

— сума нарахованої працівнику заробітної плати перевищила граничний розмір;

— порушено порядок застосування ПСП.

Майте на увазі, що пільгу надають за місяць, в якому працівник помер, оголошується судом померлим, визнається судом безвісно відсутнім, втрачає статус резидента, був звільнений з місця роботи ( п.п. 169.3.4 ПКУ).

Особливі строки дії ПСП установлено для платників податків, які мають право на ПСП «на дітей» (подробиці — у спеціальному матеріалі на с. 24).

Особам, зазначеним у пп. «в» — «е» п.п. 169.1.3 ПКУ, ПСП не надається з місяця, наступного за місяцем, в якому вони втрачають спецстатус.

Про зміну статусу, що дає право на застосування до заробітної плати ПСП «на дітей», а також ПСП у підвищеному та максимальному розмірах з інших підстав, працівник зобов’язаний повідомити роботодавця за місцем застосування ПСП.

Правило восьме: ПСП відображають у формі № 1ДФ

У Податковому розрахунку за формою № 1ДФ ознаку ПСП проставляйте у графі 8 відповідно до довідника ознак пільг, наведеного в додатку до Порядку № 4. Якщо фізособа у звітному кварталі не мала права на ПСП, у графі 8 проставляєте прочерк.

До зарплати працівника в різних місяцях звітного кварталу застосовувалися ПСП за різними підставами? У такому разі в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ кількість рядків, заповнених на цього працівника (з однією ознакою доходу), має відповідати кількості ознак пільг, що є в нього. А ось у ситуації, коли пільгу застосували за різними підставами, але їй присвоєно одну й ту саму ознаку, заповнюєте тільки один рядок у формі № 1ДФ. Так само діють, якщо в одному або двох місяцях кварталу працівник не мав права на отримання ПСП.

Як бачите, правила нескладні, але їх багато. Причому деяких потрібно дотримуватися одночасно. Щоб ви не заплуталися, ми склали зручну схему-шпаргалку (див. рисунок). У ній основні правила зібрано воєдино, а ось нюанси уточнимо на сторінках номера.

img 1

висновки

  • У 2015 році працівник має право на ПСП, якщо сума нарахованої йому зарплати за місяць не перевищує 1710 грн. (у загальному випадку).
  • Якщо платник податків має право на застосування ПСП за двома і більше підставами, то застосовують одну ПСП за підставою, що передбачає її найбільший розмір. Виняток — тільки для батьків, у яких є діти, у тому числі дитина-інвалід.
  • ПСП застосовують до зарплати за місяць (до авансу пільгу застосовувати не можна).
  • Пільгу застосовують за заявою працівника тільки за одним місцем роботи.
  • Якщо хоча б в одному з місяців звітного кварталу до зарплати працівника застосовувалася ПСП, то відповідну ознаку пільги проставляють у графі 8 Податкового розрахунку за формою № 1ДФ.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі