Теми статей
Обрати теми

ПСП для студентів

Клиженко Яна, експерт з питань оплати праці
Усе більше студентів прагнуть поєднувати два заняття: гризти граніт науки і заробляти на хліб насущний. При цьому, як ви розумієте, зарплата в таких «трударів» частенько невисока. Тут законодавці потурбувалися і надали студентам право на ПСП. Але будьте пильні: застосовувати пільгу можна не завжди. Подробиці зараз розглянемо.

img 1Основне правило таке: студент має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отриманого від одного роботодавця у вигляді заробітної плати, на суму ПСП у підвищеному розмірі — 150 % звичайної ПСП ( п.п. «г» п.п. 169.1.3 ПКУ).

У 2015 році студент має право на ПСП у розмірі 913,50 грн.

Але «студентів багато і ПСП на всіх не вистачає». У чому ж справа?

Зарплата + бюджетна «степуха» = ПСП-невезуха

Річ у тім, що п.п. 169.2.3 ПКУ встановлено заборону на застосування ПСП до заробітної плати, яку платник податків упродовж звітного податкового місяця отримує одночасно з доходами у вигляді стипендії, грошового чи майнового (речового) забезпечення студентів, що виплачуються з бюджету.

Що ж із цього випливає? Висновок жорсткий: якщо студент працює за трудовим договором і одночасно навчається та отримує стипендію з бюджету, то він не має права на ПСП. Якщо ж студент стипендію не отримує або отримує спонсорську стипендію (не з бюджету), то працюючи та отримуючи заробітну плату, він має право скористатися ПСП у зазначеному розмірі, за умови, що його зарплата за звітний місяць не перевищить у 2015 році 1710 грн.

Для підтвердження права на застосування ПСП у розмірі, установленому п.п. «г» п.п. 169.1.3 ПКУ, працівник-студент зобов’язаний подати роботодавцю:

1) заяву про застосування ПСП;

2) довідку з навчального закладу про те, що він дійсно навчається в цьому навчальному закладі та не отримує стипендію з бюджету.

Застосовується ПСП до зарплати працівника-студента з податкового місяця, в якому такий працівник надав роботодавцю зазначену заяву та довідку.

Приклад. У червні 2015 року на підприємство був працевлаштований працівник, який є студентом 5 курсу денної форми навчання. У цьому ж місяці він подав заяву про застосування ПСП у розмірі, установленому п.п. «г» п.п. 169.1.3 ПКУ, і довідку з вишу про те, що він дійсно навчається в цьому закладі і за умовами його навчання виплата стипендії з бюджету не передбачена. Сума заробітної плати, що була нарахована працівнику-студенту за фактично відпрацьовані дні червня 2015 року, становить 700 грн.

Визначимо суму ПДФО, що підлягає утриманню з доходу працівника за червень 2015 року.

Сума зарплати за червень 2015 року не перевищила граничного розміру доходу, що дає право на ПСП, тому при визначенні бази обкладення ПДФО вона буде зменшена на суму ПСП у підвищеному розмірі (913,50 грн.).

Визначимо суму ЄСВ, що буде утримана із зарплати працівника за червень 2015 року:

700 х 3,6 : 100 = 25,20 (грн.).

Оскільки сума ЄСВ і ПСП (939,00 грн. (913,50 грн. + + 25,50 грн.)) перевищує суму нарахованої працівнику зарплати за червень 2015 року (700 грн.), то сума ПДФО, що підлягає утриманню з такої зарплати, дорівнюватиме нулю.

Не забувайте, що зарплата студента обкладається й ВЗ (у цьому випадку його сума становитиме 10,50 грн. (700 грн. х 1,5 : 100).

Отже, з основним правилом розібралися. Тепер розглянемо окремі випадки.

Від загального до конкретного

Трапляється, що студента переводять «з контракту на бюджет». Випадок, звичайно, не поширений, але все ж таки. І тут увага: не всі студенти-бюджетники, які працюють паралельно з навчанням, позбавляються права на ПСП. Не пощастило тільки тим, хто, як ми вже сказали, отримує стипендію з бюджету. Тобто якщо за місяць, в якому студент був переведений з «контракту на бюджет», йому було нараховано стипендію з бюджету, то права на ПСП до зарплати, нарахованої за цей самий місяць, працівник-студент уже не має.

Водночас академічна стипендія призначається з урахуванням успішності. Тому не всі студенти, яких переводять на бюджет, отримують стипендію, а отже, не всі позбавляються права на ПСП.

Про переведення на «бюджет» і отримання стипендії працівник-студент повинен повідомити роботодавця шляхом подання заяви про відмову від застосування ПСП у довільній формі. Інакше матиме місце порушення порядку застосування ПСП (про наслідки поговоримо на с. 36).

А ось іще цікава ситуація: на роботу прийнятий студент-практикант. Як правило, підприємство — база практики жодних виплат студентам не нараховує. Але бувають винятки. Підприємство може влаштувати студента-практиканта на вакантну посаду, якщо така робота відповідає вимогам програми практики студентів (див. лист Мінсоцполітики від 20.01.2012 р. № 21/13/116-12). У цьому випадку трудові відносини оформляються строковим трудовим договором. У договорі зазначають, що працівник працевлаштований на умовах неповного робочого часу.

За виконану роботу за строковим трудовим договором працівнику-студенту нараховується заробітна плата, що включається до фонду оплати праці та обкладається ПДФО, ВЗ і ЄСВ у загальному порядку. Відповідно для застосування ПСП до зарплати практиканта висуваються перелічені вище вимоги: відсутність стипендії з бюджету, зарплата в межах 1710 грн. на місяць і наявність заяви та довідки з вишу. Усе виконано? Тоді до зарплати можна застосовувати ПСП у підвищеному розмірі.

Як бачите, нічого складного немає: головне — наявність необхідних паперів і відсутність бюджетної стипендії…

висновки

  • Студенти мають право на ПСП у підвищеному розмірі (у 2015 році — 913,50 грн.).
  • Пільга не застосовується до зарплати працівника-студента, якщо він одночасно отримує бюджетну стипендію.
  • До зарплати студента можна застосовувати підвищену «студентську» ПСП, якщо його перевели «з контракту на бюджет», але стипендія з бюджету йому не виплачується.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі