Теми статей
Обрати теми

Чи «відбере» безкоштовне харчування право на ПСП

податкові експерти Хмелевська Оксана та Клиженко Яна
Підприємство відповідно до колективного договору надає своїм працівникам безкоштовне «необов’язкове» харчування. Чи враховується його вартість при визначенні права працівників на ПСП?

Усе залежить від того, чи можна персоніфікувати витрати на безкоштовне харчування з ініціативи роботодавця, тобто можливості визначити дохід кожного працівника у вигляді вартості отриманого харчування.

Якщо такі витрати персоніфікувати неможливо, наприклад, харчування працівників організоване за системою «шведського столу», то вартість харчування не може розглядатися як об’єкт обкладення ПДФО. А отже, взагалі не потрібно розраховувати ПДФО і застосовувати ПСП (питання відпадає саме собою).

Якщо ж витрати персоніфіковані, наприклад, за кожним працівником враховується вартість обраних ним страв, то витрати роботодавця — це оподатковуваний дохід працівника. Тоді важливо визначити, чи є такий дохід заробітною платою.

На нашу думку, якщо можливість надати безкоштовне харчування працівникам визначена в колективному договорі підприємства чи в індивідуальних трудових договорах, то можна стверджувати, що вартість харчування прирівнюється до виплати у зв’язку з відносинами трудового найму. Тобто є всі підстави вважати її заробітною платою.

Вартість харчування є доходом працівника в натуральній формі (отриманим на руки). Нарахований дохід визначайте як вартість харчування, розраховану за звичайними цінами, помножену на «натуральний» коефіцієнт.

Вартість харчування працівника з урахуванням «натурального» коефіцієнта у складі зарплати:

— ураховується при визначенні граничного розміру доходу для застосування ПСП;

— при визначенні бази оподаткування зменшується на суму ЄСВ і ПСП (за наявності права на неї).

Таким чином, працівник, якого безкоштовно годує роботодавець, цілком може втратити право на ПСП, коли до його зарплати додадуть вартість безкоштовного харчування з урахуванням натурального коефіцієнта.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі