Теми статей
Обрати теми

Працівник головного підприємства і відокремленого підрозділу: чи є право на ПСП

Наумов Сергій, заступник директора Департаменту — начальник управління адміністрування доходів і зборів з фізичних осіб Департаменту доходів і зборів з фізичних осіб Державної фіскальної служби України
Працівник одночасно працює на головному підприємстві (за основним місцем роботи) та у відокремленому підрозділі (за сумісництвом). Як для ПСП-цілей визначити загальний місячний дохід оподаткування платника податку у вигляді заробітної плати?

Відповідь залежить від повноважень структурного підрозділу, наданих йому головним підприємством.

Якщо відокремлений підрозділ уповноважений нараховувати заробітну плату працівникам та сплачувати ПДФО, а також подавати податкову звітність (Податковий розрахунок за формою № 1ДФ) на своїх працівників, то фактично він є самостійним податковим агентом. У цьому випадку вважається, що працівник працює за двома місцями роботи, на яких йому нараховують заробітну плату.

При цьому податкова соціальна пільга (далі — ПСП) застосовується тільки за одним місцем нарахування (виплати) зарплати ( п.п. 169.2.1 ПКУ). Отже, при нарахуванні заробітної плати працівнику за двома місцями роботи застосувати ПСП можна до його зарплати тільки за одним із них. Працівник самостійно обирає місце застосування ПСП. Інакше кажучи, працівник може скористатися правом на пільгу або за основним місцем роботи (головне підприємство), або за сумісництвом (уповноважений відокремлений структурний підрозділ) залежно від розміру зарплати.

Якщо ж одним з місць працевлаштування працівника є відокремлений підрозділ, який не уповноважений нараховувати заробітну плату працівникам, перераховувати ПДФО до бюджету, а також подавати Податковий розрахунок за формою № 1ДФ, то при визначенні граничного розміру доходу, що дає право на застосування ПСП, зарплата за двома місцями роботи підсумовується. Інакше кажучи, з граничним розміром доходу в такому разі потрібно порівнювати суму заробітної плати, нарахованої як головним підприємством (за основним місцем роботи), так і неуповноваженим структурним підрозділом (за сумісництвом).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі