Теми статей
Обрати теми

Проблемні витрати ФОП-загальносистемника

Савченко Олена, податковий експерт
З 01.01.2015 р. у ФОП на загальній системі оподаткування з’явився власний перелік витрат, які вони можуть урахувати при розрахунку чистого доходу. Якщо уважно вивчити цей перелік, можна виявити, що низка витрат, безпосередньо пов’язаних з господарською діяльністю ФОП, прямо в цьому переліку не зазначена. Звідси запитання: чи можна їх ураховувати у складі витрат? Що з цього приводу думають податківці?

По суті, якщо витрати ФОП пов’язані з його господарською діяльністю, то вони мають обліковуватися як «інші витрати», зазначені в п.п. 177.4.4 п. 177.4 ПКУ. Саме в цьому пункті наведено новий перелік ФОП-витрат. Проте, на наш погляд, цей перелік не вичерпний, а примірний. На жаль, такий підхід до вирішення «витратних» питань, як показує практика, податківці не підтримують.

Якраз навпаки, судячи з роз’яснень, що з’явилися останнім часом, вони вважають інакше: до витрат можуть потрапити тільки ті витрати, які прямо згадані в п. 177.4 ПКУ. Відповідь з приводу «кредитних» витрат ФОП у листі ДФСУ від 09.06.2015 р. № 11999/6/99-99-19-01-01-15 («Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 53, с. 5)черговий тому доказ.

Проценти за користування кредитом та інші «сумнівні» витрати

Так, на запитання про те, чи може ФОП на загальній системі (ЗС) уключити до витрат проценти за користування кредитом і фіксовану плату за надання кредиту, податківці в зазначеному листі (питання 4.1 за нашою нумерацією) відповіли вкрай фіскально, хоч і очікувано (аналогічна позиція з цього питання ще раніше з’явилася в категорії 104.05 БЗ). І проблема цієї відповіді не стільки в долі самих витрат на сплату процентів, скільки в підході податківців.

Дійсно, проценти за користування кредитом, так само як і плата за надання кредиту, прямо у «витратному» підпункті не згадані, що, на думку податківців, геть позбавляє шансу ФОП на ЗС уключати їх до складу витрат, незважаючи на те, що кредит брався для здійснення підприємницької діяльності.

Слід зазначити, що така жорстка позиція з приводу витрат ФОП чітко простежується в роз’ясненнях у БЗ, що існують на сьогодні (категорія 104.05). Зокрема,фіскали також не бачать можливості для ФОП уключити до витрат вартість ліцензій та інших дозволів, витрати на страхування, охорону приміщень тощо.

Отже, ФОП на ЗС доведеться остерігатися сумнівних витрат: якщо вони в п. 177.4 ПКУ не згадані, таким витратам — червоне світло.

Витрати на ремонт автомобіля

Що стосується ще одного питання з приводу витрат на ремонт автомобіля, яке поставили авторам зазначеного листа, то відповіді на нього податківці не дали. Але тут і так жодних сумнівів немає. Витрати на ремонт прямо зазначені в п. 177.4 ПКУ. Таким чином, на ці витрати ФОП має повне право. У Книзі обліку доходів і витрат вони будуть відображені у графі 8.

Зрозуміло, при цьому потрібно дотриматися низки умов. Витрати на ремонт мають бути підтверджені документально. Купуючи запчастини, слід обов’язково мати витратні документи (чек, квитанція, платіжка). На виконані ремонтні роботи також потрібні витратні документи та акти виконаних робіт. Крім того, бажано мати доказ, що автомобіль використовується в господарській діяльності. Крім ТТН і подорожніх листів (або первинних документів — їх аналогів, оскільки, нагадаємо, типові форми подорожніх листів скасовано), документом, що підтверджує використання автомобіля, скажімо так, не в особистих цілях, може бути розпорядження про використання автомобіля в госпдіяльності (у довільній формі з підписом ФОП).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі