Сплатили ПДВ до бюджету, обминувши електронний рахунок

Бобро А., Гуль Т., Дзюба Н., Клиженко Я., Костюк Д., Нестеренко М., Павленко О., Савченко О., Скрипкіна К., Солошенко Л., Ушакова Л., Хмелевська О.
Ми заплатили ПДВ за травень безпосередньо до бюджету, обминувши електронний рахунок. Підкажіть, що робити в такій ситуації? Чи застосовуватимуть штрафи і чи не доведеться перерахувати ПДВ ще раз, але тепер уже на електронний рахунок?

Спецрахунок і ліміт реєстрації

На наш погляд, якщо виходити буквально з норм ПКУ, то штрафів не буде. Адже гроші врешті-решт потрапили, куди слід. Щоправда, безпосередньо, а не через електронний рахунок. Для бюджету так швидше і надійніше! (Див. на с.6 відповідь на запитання, що робити, коли казначейство промурижило на електронному рахунку гроші, а всіх собак тепер податківці намагаються повісити на платника).

Під час надходження коштів до бюджету безпосередньо через «ПДВшний» рахунок казначейства* недоїмка не виникає.

* До речі, недоїмку з ПДВ податківці поки що визначають за бюджетним (а не за електронним) рахунком, а там у вас — усе в ажурі…

Однак в казначействі ці суми будуть числитися в реєстрі на списання з електронного рахунку. Тому всі наступні надходження на електронний рахунок будуть відразу списуватися в рахунок цього ПЗ і створювати переплату по особовому рахунку.

У той же час абзац третій п. 87.1 ПКУ (який для ПДВ ніхто не відміняв!) говорить про погашення ПЗ або податкового боргу платника з відповідного платежу за рахунок надміру сплачених сум такого платежу — без заяви платника! Тому податківці самі повинні зарахувати цю «переплату» у рахунок погашення ПЗ за черговий період.

А те, що у фіскалів виникають якісь технічні труднощі із зазначеним зарахуванням згідно з п. 87.1 ПКУ, вас хвилювати не повинно. Адже жоден норматив не говорить про те, що недоплата з ПДВ обчислюється без урахування надходжень на ПДВшний рахунок казначейства! Не дає для такого висновку привід і норма п. 20 Порядку № 569.

Суттєвий мінус — ця сума не збільшить вам ліміт реєстрації ПН (що з 1 липня могло викликати додаткові складності з реєстрацією ПН/РК), але з цього не випливає проблема несвоєчасної сплати ПДВ (податкового боргу/штрафів/пені).

Тому якщо у вас ліміт реєстрації від'ємний, то для того, щоб зареєструвати поточні ПН, на жаль, вам доведеться поповнити свій електронний рахунок, формуючи тим самим згадану переплату. Деякі платники вирішували/вирішують таке питання шляхом подання заяви на повернення сум переплат з бюджету. Утім, сподіваємося, скоро з’являться судові рішення із цього приводу на користь платників.

У той же час може бути проблема, якщо за рахунок цього перекосу у вас на 1 липня вилізла переплата. Адже для неї п. 34 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ уготовлена спеціальна доля **.

** Вона повинна зменшити вам ПЗ (або збільшити мінус) за результатами декларації та збільшити ліміт реєстрації ПН.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі