Несвоєчасна сплата ПДВ з вини казначейства

Бобро А., Гуль Т., Дзюба Н., Клиженко Я., Костюк Д., Нестеренко М., Павленко О., Савченко О., Скрипкіна К., Солошенко Л., Ушакова Л., Хмелевська О.
Податкові зобов’язання з ПДВ за травень місяць поточного року ми перерахували на спецрахунок своєчасно — до 30 травня. Проте казначейство перерахувало ці кошти до бюджету тільки 5 червня. Тепер фіскали вимагають нас сплатити штраф і пеню за «несвоєчасну» сплату ПДВ. Як нам відбитися від цього «наїзду»?

Перед нами класичний приклад перекладання проблеми «з хворої голови на здорову». Ну яке відношення платник має до того факту, що казначейство промурижило його гроші на спецрахунку, внаслідок чого вони не змогли своєчасно надійти до бюджету?!.. Адже строки сплати ПЗ з ПДВ у зв’язку із запровадженням тестового режиму ЕА ніхто не змінював.

Тому вкажіть вашим фіскалам на п.п. 1 п. 22 Порядку електронного адміністрування податку на додану вартість (затверджений постановою КМУ від 16.10.2014 р. № 569). У ньому чорним по білому написано: «Платник податку у строки, встановлені Податковим кодексом України для самостійної сплати податкових зобов’язань, перераховує на електронний рахунок необхідні кошти з власного поточного рахунка». Отже, вини за вами ніякої. А ось за казначейством вина точно є. Адже п. 21 цього ж Порядку зобов’язав органи казначейства перераховувати з електронних рахунків суми ПДВ до бюджету (і на спеціальні рахунки — для «сільгоспників») не пізніше останнього дня строку, установленого ПКУ для самостійної сплати податкових зобов’язань.

Річ у тім, що програмне забезпечення податківців розраховує недоїмку за даними ПДВшного бюджетного рахунка, а не електронного рахунка. Тому програма (через неповороткість казначейства) видала щодо вас фіктивну недоїмку, а фіскали (настільки ж «фіктивно») вимагають від вас сплати санкцій. Нам відомі подібні випадки, де навіть податкові повідомлення-рішення (ППР) платникам надсилалися…

І якщо раптом вам надіслали в подібній ситуації ППР, сміливо оскаржуйте його у податковій вищого рівня або в суді.

Теги ПДВ штрафи
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі