Подвійний удар: доплата за УР впливає на ліміт

Бобро А., Гуль Т., Дзюба Н., Клиженко Я., Костюк Д., Нестеренко М., Павленко О., Савченко О., Скрипкіна К., Солошенко Л., Ушакова Л., Хмелевська О.
Подали окремий УР: додані ПЗ з ряд. 25 УР сплатили до бюджету. Але ця сума позначилася й на ліміті реєстрації (його зменшила). Тепер на неї потрібно поповнювати спецрахунок. Де справедливість?

На жаль, озвучене запитання поки що можна вважати відкритим. Причина криється в особливих правилах сплати ПДВ за УР. Річ у тім, що платежі за УР проходять повз ПДВ-спецрахунок. Адже УР-донарахування (суми ПЗ, самоштрафу та пені) сплачують по-особливому: з поточного рахунка — прямо до бюджету (п. 25 Порядку № 569).

Тому при самовиправленнях усі платежі за УР проходять «повз» ПДВ-спецрахунок і на нього не потрапляють. Їх віддають одразу до бюджету.

І все б добре, але біда в тому, що УР-донарахування чіпляють величину ліміту реєстрації! Як?
Ну, скажімо, донараховуючи ПЗ за УР, довелося виписати окрему ПН датою помилки та її зареєструвати (від цього у формулі збільшиться показник ∑НаклВид, тобто зменшиться ліміт). Хоча, навіть якщо реєстрацію ПН проігнорувати, УР-виправлення все одно «зменшуючим чином» вплинуть на ліміт— через показник ∑Перевищ. Усе через те, що цей показник виводять з урахуванням (!) даних УР. Тобто підраховуючи «перевищення» і порівнюючи задекларовані ПН/РК із зареєстрованими, ураховують не тільки дані декларацій, а й УР ( п. 2001.3 ПКУ, п. 9 Порядку № 569).

Словом, у будь-якому разі УР-дані зменшать ліміт реєстрації. І якщо до 01.07.2015 р. на це ще можна було якось закрити очі, зараз картина бачиться невтішною. Адже реєстрація ПН віднині впирається в ліміт. А зменшення ліміту у цьому випадку потрібно якось компенсувати. Невже знову на ту саму суму доведеться поповнювати ще й ПДВ-спецрахунок? На превеликий жаль, поки що справи йдуть саме так. Сподіваємося, законодавці усунуть цю кричущу несправедливість (як варіант, можливо, узаконять платежі за УР на ПДВ-спецрахунок).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі