ПН «для себе»: штраф за прострочення реєстрації не загрожує

Бобро А., Гуль Т., Дзюба Н., Клиженко Я., Костюк Д., Нестеренко М., Павленко О., Савченко О., Скрипкіна К., Солошенко Л., Ушакова Л., Хмелевська О.
Чи буде штраф за несвоєчасну реєстрацію податкової накладної, виписаної на неплатника ПДВ після 01.07.2015 р.?

Згідно з п. 201.10 ПКУ податкові накладні, які не видаються покупцю, а також податкові накладні, складені за операціями постачання товарів/послуг, звільнених від обкладення ПДВ, підлягають реєстрації в ЄРПН.

Реєстрація абсолютно всіх ПН/РК здійснюється не пізніше 15 календарних днів, що настають за датою їх складання. За порушення строків реєстрації платник може поплатитися штрафами, передбаченими у ст. 1201 ПКУ.

Проте судячи із заголовка цієї статті, штрафи, передбачені за прострочення реєстрації в ЄРПН, застосовуються тільки до ПН/РК, що підлягають видачі покупцям. З цим погоджуються й податківці (див. лист ДФСУ від 19.01.2015 р. № 1403/7/99-99-19-03-01-17 // «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 8, консультацію в підкатегорії 101.31 БЗ).

Причому у законопроекті № 2173а планується уточнити це важливе (!) застереження ще й за текстом самих штрафних норм.

Тобто штрафувати за нереєстрацію (прострочення реєстрації) в ЄРПН ПН/РК, виписаних «для себе», не будуть як у перехідний період, так і після 01.07.2015 р.

Але хочемо попередити. Деякі незручності, викликані нереєстрацією таких ПН в ЄРПН, у платника можуть виникнути. По-перше, ліміт реєстрації все одно зменшиться через показник ∑Перевищ.По-друге, неможливість без реєстрації ПН надалі скласти та зареєструвати до неї РК (наприклад, у разі повернення). І по-третє, адмінштраф на посадових осіб ( ст. 1631 КУпАП).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі