Постачання згідно з рахунком — що писати в ПН

Бобро А., Гуль Т., Дзюба Н., Клиженко Я., Костюк Д., Нестеренко М., Павленко О., Савченко О., Скрипкіна К., Солошенко Л., Ушакова Л., Хмелевська О.
Що зазначати в рядку «Вид цивільно-правового договору» податкової накладної, якщо оплата і постачання здійснюються згідно з рахунком?

ПН: заповнення та виправлення помилок

У цьому випадку письмовий договір відсутній. Норми ЦКУ передбачають можливість укладення деяких договорів як у письмовій, так і в усній формі. Якщо чітко дотримуватися юридичних канонів, то в цій графі ПН потрібно зазначати вид договору, визначений ЦКУ. Наприклад, «купівлі-продажу», «постачання», «комісії» тощо. Водночас, податківці в подібній ситуації у своїх консультаціях у БЗ (див. в категорії 101.19) приписують у цій графі ПН зазначати й форму договору («усний»), і вид договору («купівлі-продажу», «постачання тощо), і документ, на підставі якого здійснено госпоперацію, його дату і номер («рахунок-фактура», «рахунок», тощо). Наприклад: «Усний договір купівлі-продажу, рахунок-фактура від__ № __».

На нашу думку, якщо ви не зазначите в ПН документ (рахунок) — за його наявності, то нічого страшного в цьому немає. Головне, щоб у цьому рядку ПН було зазначено «основний» реквізит — тобто вид цивільно-правового договору («купівлі-продажу», «постачання» тощо). Тобто просто зазначити: «Усний договір» або «Усний договір, рахунок-фактура» без виду договору буде недостатньо. І фіскали до такого формулювання в ПН при перевірці можуть чіплятися — адже згідно з п. 201.1 ПКУ реквізит ПН «Вид цивільно-правового договору» є обов’язковим. Тобто він може прямо вплинути на право покупця на включення ПДВ до ПК.

Водночас нагадаємо, що норми ст. 208 ЦКУ приписують операції між юрособами, а також між юр- і фізособами здійснювати в письмовій формі. А на практиці оформлення рахунку-фактури фахівці зазвичай прирівнюють до письмової форми укладання договору. Хоча податківці судячи з усього вважають її усною ...

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі