Код УКТ ЗЕД в ПН на електроенергію

Бобро А., Гуль Т., Дзюба Н., Клиженко Я., Костюк Д., Нестеренко М., Павленко О., Савченко О., Скрипкіна К., Солошенко Л., Ушакова Л., Хмелевська О.
Постачальник електроенергії дає податкові накладні без зазначення УКТ ЗЕД на електроенергію, що поставляється. Як нам бути?

Оскільки з 1 січня ц. р. електроенергія, вироблена кваліфікованими когенераційними установками та/або з відновлювальних джерел енергії, є підакцизним товаром, то на будь-яких етапах постачання такої електроенергії у графі 4 ПН має бути зазначений код УКТ ЗЕД. Це випливає з норм п. 201.1 ПКУ, згідно з яким код УКТ ЗЕД при постачанні підакцизних (або імпортних) товарів є одним з обов’язкових реквізитів ПН. Відсутність цього коду в ПН може загрожувати покупцю проблемами при перевірках фіскалів.

Тому в цій ситуації вам слід звернутися до постачальника електроенергії з проханням привести ПН у відповідність до норм ПКУ. Виправити помилку він може за допомогою виписки РК до такої «збиткової» ПН (і реєстрації його в ЄРПН): одним рядком у таблиці РК мінусується неправильний запис — без коду УКТ ЗЕД (гр. 6 з «-»), а другим рядком проводиться правильна — із зазначенням у ньому УКТ ЗЕД на поставлену електроенергію. Якщо раптом постачальник упреться і не стане виправляти ПН, в яких код не зазначено, тоді вам залишається тільки впливати на нього шляхом подання додатка Д8 до декларації. При цьому, якщо ви ПДВ за такими «попсованими» ПН уключили до ПК, і постачальник відмовляється оформити до них РК, то, напевно, безпечніше буде подати УР, виключивши суми за такими ПН з ПК.

Зауважимо також, що в тих ПН, які виписує на електроенергію орендодавець орендарю (у зв’язку з компенсацією цих витрат), теж не зашкодить зазначати код УКТ ЗЕД. Хоча, якщо виходити з того, що тут має місце компенсація витрат за електроенергію, а не її продаж, то код формально зазначати не потрібно (тому, якщо код не зазначається, краще писати в ПН не «електроенергія», а «компенсація витрат на електроенергію»).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі