Оновлений розподіл ПДВ: складаємо ПН

Бобро А., Гуль Т., Дзюба Н., Клиженко Я., Костюк Д., Нестеренко М., Павленко О., Савченко О., Скрипкіна К., Солошенко Л., Ушакова Л., Хмелевська О.
Як з 01.07.2015 р. проводити розподіл ПДВ? Як має бути заповнена податкова накладна (ПН) на такий розподіл?

Раніше при купівлі «подвійних»* товарів, послуг, необоротних активів ПК відображався тільки в тій частині, що відповідала частці їх використання в оподатковуваних операціях (ЧВ). Решта суми ПДВ прямувала до витрат чи первісної вартості.

* Призначених для використання одночасно в оподатковуваних та неоподатковуваних операціях.

З 01.07.2015 р. правила розподілу ПДВ змінилися з точністю до навпаки. Тепер до складу ПК потрібно включати всю «вхідну» суму ПДВ за «подвійними» придбаннями. А щоб прибрати зайве (!), платник зобов’язаний нарахувати ПЗ, скласти ПН і зареєструвати її в ЄРПН на частину ПДВ, що відповідає частині використання товарів/послуг в неоподатковуваних операціях ( п. 199.1 ПКУ).

Для нарахування ПЗ користуємося все тією ж ЧВ, розрахованою на поточний рік і зазначеною в ряд. 1 або 2 таблиці 1 додатка Д7, але (!) беремо її протилежність неоподатковувану частку (100 % - ЧВ).

Що стосується ПН, то вона має бути складена не пізніше останнього числа місяця, в якому отримувалися «подвійні» активи ( п. 198.5 ПКУ). Для цього, вважаємо, можна скласти одну «узагальнену» ПН (одразу на всі «подвійні» купівлі періоду). Тим більше такий порядок передбачається і в законопроекті № 2173а.

Зазначте в ній тип причини «08» (для необ’єктних операцій) або «09» (для звільнених/пільгових операцій). У заголовній частині поставте ІПН покупця «400000000000», в інших рядках покупця — свої дані ( п. 12 Порядку № 957). У гр. 3 табличної частини доведеться навести номенклатуру «подвійних» товарів /послуг. У гр. 6 наведіть кількість в частині неоподатковуваної ЧВ. Ціну у гр. 7 вкажіть ту ж саму. Хоча хтозна, може, податківці з часом запропонують спрощений варіант заповнення «номенклатурної» графи, а також гр. 6 і 7.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі