Помилка в адресі покупця

Бобро А., Гуль Т., Дзюба Н., Клиженко Я., Костюк Д., Нестеренко М., Павленко О., Савченко О., Скрипкіна К., Солошенко Л., Ушакова Л., Хмелевська О.
Продавець помилився в адресі покупця і зареєстрував ПН з порушенням строку реєстрації. Чи можна виправити ситуацію? У якому періоді покупцю відображати ПК?

Одразу заспокоїмо: запізніла реєстрація «помилкової» ПН не перешкоджає виправленню ПН-помилки. Тому все піддається виправленню.

Таку помилку можна виправити за допомогою РК ( абзац другий п. 192.1 ПКУ). Для цього у «виправляючому» РК заповнюють тільки шапку, в якій усі реквізити (у тому числі «помилковий») азначають правильно. А ось табличну частину РК (гр. 1 — 13) не заповнюють ( п. 21 Порядку № 957, лист ДФСУ від 17.02.2015 р. № 5292/7/99-99-19-03-02-17).

Такий РК реєструє продавець, оскільки сума компенсації не змінюється ( п. 22 Порядку № 957, п. 16 Порядку № 569).

Тепер про ПК у покупця. Напевно, за такою «помилковою» ПН покупець побоявся відображати ПК у періоді її реєстрації в ЄРПН, а вирішив все ж дочекатися «виправляючого» РК. Отримавши його, можна сміливо визнавати ПК. Адже тепер він залізно підтверджений — виправлена ПН перестала бути «помилковою».

На жаль, про те, яким чином відображати ПК: як поточну операцію (у місяці реєстрації РК) або як помилку (через УР), податківці чітко досі так і не висловилися. Нам, як і раніше, ближче останній варіант, ураховуючи вимоги п. 198.6 ПКУ. Тому, вважаємо, покупець може відновити ПК, подавши УР до «помилкового» періоду (у вашому випадку — подавши УР до місяця запізнілої реєстрації ПН, коли виникло б право на ПК, якщо б не помилка).

А ось якщо покупець уже показав ПК за такою ПН у декларації, то з отриманням «виправляючого» РК йому нічого робити не потрібно.

І насамкінець хочемо попередити: існує законопроект № 2173а, у разі прийняття якого подібні проблеми кануть у Лету. Адже планується з обов’язкових реквізитів ПН вилучити місцезнаходження та вид цивільно-правового договору ( пп. «ґ», «и» п. 201.1 ПКУ). Тоді навіть з невеликими погрішностями в адресах ПН залишаться дійсними, і виправляти їх не доведеться.

Крім того, можливо, запровадять граничний строк на відображення ПК у 365 днів. Тоді відобразити ПК і зовсім вийде без УР.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі