Якщо помилилися в «ціновій» графі 7 ПН

Бобро А., Гуль Т., Дзюба Н., Клиженко Я., Костюк Д., Нестеренко М., Павленко О., Савченко О., Скрипкіна К., Солошенко Л., Ушакова Л., Хмелевська О.
Як виправити ПН, в якій замість ціни без ПДВ (у графі 7) зазначили ціну з ПДВ, а ось загальну суму без ПДВ, суму ПДВ і суму з ПДВ (у графі 13) зазначили првильно?

Хоча в ПН підсумкові суми виявилися правильними (податкові зобов’язання за період не занижені), було допущено помилку у гр. 7. У такій графі неправильно зазначили ціну товару, записавши завищену суму — з урахуванням ПДВ.

Нагадаємо, що ціна постачання без урахування ПДВ (!) — обов’язковий реквізит ПН ( п.п. «є» п. 201.1 ПКУ). Помилки в цьому реквізиті вкрай небажані. Особливо якщо ПН видається покупцю. Адже в нього через таку помилку ПК може опинитися під питанням. Тому радимо виправити помилку в ПН.

Для цього можна скласти «виправляючий» РК. У ньому виправлення провести двома рядками (перший з «-», другий з «+»). І тут не дивуйтеся: у «мінусовому» рядку, орієнтуючись на правильну гр. 13 ПН, доведеться з «-» зазначити все-таки правильні суми. Адже інакше помилку просто не виправити і тільки так неправильну ПН можна нівелювати. Такий РК, що не змінює суму компенсації, реєструє продавець ( п. 22 Порядку № 957, п. 16 Порядку № 569).

Хоча якщо покупець сильно просить замінити ПН, можна піти йому назустріч (другий варіант) — виправити помилку «зменшуючим» РК і перевипискою ПН. Такий «зменшуючий» РК реєструє покупець. Сподіваємося, що він не буде проти у надії отримати правильно виписану ПН. Потім продавець перевипише ПН датою все тієї ж першої події. І в її «ціновій» гр. 7 уже, як належить, зазначить правильну суму — ціну постачання «без ПДВ». Ну й звісно, цю ПН зареєструє. Щоправда, цей шлях хороший, якщо з дати першої події не минуло 15 (30) календарних днів. Інакше за запізнілу реєстрацію ПН продавцю загрожують штрафи ( ст. 1201 ПКУ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі