Чи показувати покупцю «помилкові» ПН і РК у декларації?

Бобро А., Гуль Т., Дзюба Н., Клиженко Я., Костюк Д., Нестеренко М., Павленко О., Савченко О., Скрипкіна К., Солошенко Л., Ушакова Л., Хмелевська О.
Постачальник виписав нам «помилкову» ПН (повторно, за другою подією), а після — «зменшуючий» РК (який ми зареєстрували). Чи показувати нам ці «помилкові» документи в декларації?

«Помилкову» ПН зі «зменшуючим» РК покупцю в декларації з ПДВ показувати не варто. Усе тому, що відносно помилково виписаної ПН не виникає права на ПК. Дивіться самі: абзац чотирнадцятий п. 201.10 ПКУ і п. 7 Порядку № 957 із цього приводу свідчать: порушення порядку заповнення ПН не дає покупцю права (!) на віднесення сум «вхідного» ПДВ до податкового кредиту. Тому за «помилковою» ПН покупець навряд чи ризикне формувати ПК.

У вас — аналогічний випадок. «Помилкова» ПН складена неправильно. Постачальник виписав її повторно (за другою подією) — не на ту дату (обов’язковий реквізит ПН, п.п. «б» п. 201.1 ПКУ). І нехай вас не бентежить те, що «помилкова» ПН складена на ваше ім’я і «зменшуючий» РК до неї, слідуючи букві закону, вам довелося зареєструвати. Тут нічого не зробиш — такий механізм виправлення помилки закладений п. 192.1 ПКУ. Проте в декларації з ПДВ (у розділі II) ці «помилкові» документи покупцю показувати не потрібно (див. підкатегорію 101.23 БЗ). Тоді в перевіряючих запитань не виникне.

Але як бути, якщо помилку виявили не одразу? Припустимо, «помилкова» ПН (що задвоює ПК) у покупця все ж таки вже потрапила до декларації (скажімо, у «податковокредитний» рядок 10), а через час від продавця надійшов «зменшуючий» РК? Тоді слід помилку виправити. Для цього до того періоду, коли «помилкова» ПН збільшила ПК, покупець повинен подати УР. І в ньому на підставі РК відкоригувати (зменшити) ряд. 16 (вписавши суму у гр. 5 і 6 зі знаком «мінус»).

А якщо через завищення ПК у «помилковому» періоді виникла недоплата, то, виправляючись, не забудьте про пеню ( ст. 129 ПКУ) і 3 % самоштраф (якщо УР подається як окремий документ, п.п. «а» п. 50.1 ПКУ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі