Позовна давність і сторнування ПЗ

Бобро А., Гуль Т., Дзюба Н., Клиженко Я., Костюк Д., Нестеренко М., Павленко О., Савченко О., Скрипкіна К., Солошенко Л., Ушакова Л., Хмелевська О.
Три роки тому нами було отримано передоплату за договором, було нараховано ПДВ, але постачання ми виконати не змогли і гроші покупцю не повернули. У червні за цією заборгованістю минув строк позовної давності. Чи можемо ми сторнувати ПЗ як за постачанням, що не відбулося?

ПЗ і ПК

Оскільки «податкові» строки давності, установлені у ст. 102 ПКУ, цієї ситуації (цього ПЗ) не стосуються*, то вважаємо зменшення ПЗ цілком коректним. Адже постачання товарів (або послуг) так і не відбулося, а отже, об’єкт обкладення ПДВ відсутній. Причому (що дивно) з таким підходом погоджуються й податківці. Про можливість сторнування ПЗ в аналогічній ситуації вони прямо написали в листі від 23.06.2014 р. № 11237/6/99-99-19-03-02-15, потім — дещо детальніше — у БЗ (див. їх відповідь на подібне запитання в категорії 101.07).

* Підтверджується й консультацією фіскалів у БЗ (див. категорію 101.07).

Податківці в листі чітко не вказали, чи застосовувати до цієї ситуації норми «коригувальної» ст. 192 ПКУ. А ось у консультації в БЗ вони приписують зменшити продавцю ПЗ (а покупцю — ПК) на підставі бухгалтерської довідки — і в періоді списання кредиторської заборгованості. Нехай вас не бентежить, що підставу для сторнування фіскали обрали у вигляді бухгалтерської довідки, а не традиційного РК. Річ у тім, що ця ситуація в норми ст. 192 ПКУ не вписується, тому податківці про РК і не обмовилися. Позитивним моментом є також і те, що податківці факт зменшення ПЗ продавцем не поставили в залежність від зменшення ПК покупцем при списанні «минулої» дебіторської заборгованості з такої передоплати.

А ось при списанні «минулої» дебіторської заборгованості за поставлені товари (послуги) податківці сторнувати продавцю ПЗ не дозволяють (детальніше див. в їх консультації в БЗ, категорія 101.5). І це цілком логічно, адже об'єкт оподаткування нікуди не подівся

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі