Право на ПК за ОЗ: чекати введення в експлуатацію не потрібно

Бобро А., Гуль Т., Дзюба Н., Клиженко Я., Костюк Д., Нестеренко М., Павленко О., Савченко О., Скрипкіна К., Солошенко Л., Ушакова Л., Хмелевська О.
Підприємство в березні купило будівлю. Суму ПДВ — 75 тис. грн. врахували у складі податкового кредиту березневої декларації. Проте будівля ще не введена в експлуатацію. Які можна підготувати документи, щоб при перевірці не зняли податковий кредит?

Турбуватися платнику щодо правомірності відображення податкового кредиту в березневій декларації не варто. Право на податковий кредит при придбанні основних засобів (ОЗ) не залежить від введення їх в експлуатацію. Пояснимо чому.

По-перше, згідно з п. 198.2 ПКУ право на податковий кредит у покупця виникає за першою подією:

— або за датою списання коштів з поточного рахунка;

— або за датою отримання товарів/послуг.

По-друге, за правилами, що діяли до 01.07.2015 р., податковий кредит звітного періоду складався із сум ПДВ, нарахованих (сплачених) у зв’язку з придбанням як товарів, так і ОЗ з метою їх подальшого використання в оподатковуваних операціях у межах госпдіяльності.

При цьому право на його нарахування виникало (до речі виникає й зараз, див. п. 198.3 ПКУ) незалежно від того, почали такі ОЗ використовуватися в оподатковуваних операціях у межах госпдіяльності протягом звітного періоду чи ні (тобто незалежно від того, введені ОЗ в експлуатацію чи ні).

Єдина перешкода, яка могла (а так само може й зараз) чекати ПДВ на шляху до складу податкового кредиту, — це відсутність своєчасної реєстрації складеної постачальником ПН в ЄРПН ( п. 198.6 ПКУ).

Платник, у березні здійснивши передоплату або отримавши об’єкт ОЗ (дивлячись на те, що було першим), а також ПН, своєчасно зареєстровану в ЄРПН, може спати спокійно. Претензій до березневого податкового кредиту з боку податківців бути не повинно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі