«Негосподарський» ПК: шукаємо місце в декларації

Бобро А., Гуль Т., Дзюба Н., Клиженко Я., Костюк Д., Нестеренко М., Павленко О., Савченко О., Скрипкіна К., Солошенко Л., Ушакова Л., Хмелевська О.
Як відобразити в декларації з ПДВ податковий кредит за товарами та послугами, придбаними для використання в негосподарській діяльності?

Запитання виникло невипадково. З 01.07.2015 р. будь-яка покупка (господарська вона чи не господарська) за наявності ПН, зареєстрованої в ЄРПН, має бути облікована у складі податкового кредиту. «Госпумови», а також умови «використання в оподатковуваних операціях» у п. 198.3 ПКУ, що дозволяє врахувати у складі ПК ту чи іншу покупку, уже немає.

Але це зовсім не означає, що податкового кредиту стане більше. Показавши негосподарський ПДВ у складі податкового кредиту, платнику неодмінно доведеться тут же нарахувати ПЗ. Для цього не пізніше останнього дня звітного періоду він зобов’язаний скласти ПН і зареєструвати її в ЄРПН ( п. 198.5 ПКУ). Орієнтуватися при нарахуванні ПЗ та складанні ПН за негосподарськими товарами/послугами слід на ціну їх придбання.

Тобто, купуючи товари, послуги та необоротні активи, призначені для негосподарської діяльності, платнику на одну й ту саму суму доведеться збільшити податковий кредит і податкові зобов’язання.

Зауважимо, що декларації, розробленої під нові правила, поки що немає. Чи з’явиться вона до кінця липня, невідомо. Але якщо дотримуватися поточної форми декларації з ПДВ, то «негосподарський» ПК доведеться відображати в ряд. 10.1. А ось нараховані ПЗ потраплять до декларації з ПДВ через ряд. 1.1.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі