Списання загиблих посівів: ПК нівелюється ПЗ

Бобро А., Гуль Т., Дзюба Н., Клиженко Я., Костюк Д., Нестеренко М., Павленко О., Савченко О., Скрипкіна К., Солошенко Л., Ушакова Л., Хмелевська О.
За форс-мажорних обставин у сільгосппідприємства загинули посіви, які не були застраховані. Які наслідки в податковому обліку ПДВ?

У силу специфіки сільгоспвиробництва обставини стихійного лиха нерідко завдають аграріям немалого клопоту. І не лише в плані понесення додаткових витрат на пересів культур, а й ПДВ-звітності.

Справа в тім, що у цьому разі втрачається право на податковий кредит (ПК), точніше сказати, що абсолютна величина його не змінюється, проте нівелюється вплив на формування кінцевого результату ПДВ-обліку та звітності. ПК стає заручником ситуації, його роль вирішується нормами п. 198.3 ПКУ, з яких випливає безперечний висновок: при загибелі посівів ні про яке подальше використання у межах господарської діяльності платника податку придбаних товарів та послуг, щодо яких було сформовано ПК, уже не може бути й мови.

А звідси уже пряма дорога до вимог п.п. «г» п. 198.5 ПКУ, яким установлено, зокрема, таке. У разі якщо такі товари/послуги починають використовуватися в операціях, що не є господарською діяльністю, платник податку зобов’язаний:

(1) нарахувати податкові зобов’язання (ПЗ);

(2) скласти податкові накладні (ПН) за товарами/послугами, під час придбання яких суми податку були включені до складу ПК;

(3) зареєструвати ПН в ЄРПН у встановлені терміни.

База оподаткування ПЗ за товарами/послугами визначається виходячи з вартості їх придбання, а ПН мають бути складеними не пізніше останнього дня звітного періоду.

Водночас звертаємо увагу: нарахування ПЗ у податковому періоді, в якому відбувається списання загиблих посівів, має бути незалежно від факту страхування/нестрахування посівів чи від отримання/неотримання страхплатежів. Радує хоч те, що нараховані ПЗ суб’єкт спецрежиму ПДВ повинен відображати у спецдекларації. Аналогічної думки й податківці (підкатегорії 101.02 та 101.29.01 БЗ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі