Експорт зерна: без бюджетного відшкодування, без ПК

Бобро А., Гуль Т., Дзюба Н., Клиженко Я., Костюк Д., Нестеренко М., Павленко О., Савченко О., Скрипкіна К., Солошенко Л., Ушакова Л., Хмелевська О.
Чи має сільгосппідприємство — суб’єкт спецрежиму обкладення ПДВ право на бюджетне відшкодування податкового кредиту із цього податку при здійсненні операцій з постачання у 2015 році власновирощеного зерна пшениці на експорт?

На жаль, відповідь «ні» — такого права сільгосппідприємство за чинним на сьогодні законодавством не має. Щоправда, на перший погляд може здатися, що відповідь могла би бути ствердною. Адже в «спецрежимному» п. 209.4 ПКУ прямо зазначено: при вивезенні сільгосптоварів у митному режимі експорту сільгосппідприємство — виробник таких товарів/послуг має право на бюджетне відшкодування ПДВ, сплаченого (нарахованого) постачальникам товарів/послуг, вартість яких включається до складу виробничих факторів. Таке відшкодування здійснюється в загальному порядку.

Проте не все так однозначно. Протилежний характер нашої відповіді зумовлений дією з 01.01.2015 р. п. 152 підрозд. 2 розд. XX ПКУ, яким установлено, зокрема, таке. Тимчасово, до 31.12.2017* р. включно, операції з вивезення в митному режимі експорту зернових культур товарних позицій 1001 — 1008 згідно з УКТ ЗЕД та технічних культур товарних позицій 1205 і 1206 00
згідно з УКТ ЗЕД звільняються від обкладення ПДВ. Звертаємо увагу: тепер немає минулого (чинного до 01.01.2015 р.) винятку із загального правила «крім вивезення сільгоспвиробниками».

* Законопроектом № 2173а пропонується цифри «2017» замінити цифрами «2015». — Прим. ред.

Наслідки зміни «зернових» норм ПКУ прозорі: статус звільнених операцій не дозволяє розраховувати не лише на бюджетне відшкодування з ПДВ, а й власне на сам ПК, який нівелюється ПЗ, нарахованими виходячи з ціни придбання «експортно-орієнтованих» товарів/послуг.

Утім, є винятки: (1) зберігається ПК щодо придбаних необоротних активів, (2) операції із зерном товарної позиції 1006 (рис) та товарної підкатегорії 1008 10 00 00 (гречка) оподатковуються у загальному порядку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі