Основні засоби і «малоцінка»: де проходить межа?

Бобро А., Гуль Т., Дзюба Н., Клиженко Я., Костюк Д., Нестеренко М., Павленко О., Савченко О., Скрипкіна К., Солошенко Л., Ушакова Л., Хмелевська О.
Чи зобов’язані малодохідні суб’єкти орієнтуватися на вартісний критерій визначення основних засобів, який установлено ПКУ?

податковий облік

Питання надважливе. Адже з 1 січня 2015 року податкові зобов’язання з податку на прибуток визначаються виходячи з бухоблікового фінрезультату, який у деяких випадках коригується на певні різниці ( п.п. 134.1.1 ПКУ).

У нині чинній редакції ПКУ збережено визначення основних засобів (ОЗ) і два головні критерії віднесення до цих об’єктів — строк експлуатації (понад один рік) та вартість (понад 2500 грн.) ( п.п. 14.1.138 ПКУ).

Бухгалтерський і «податковий» критерії щодо строку експлуатації ОЗ співпадають. Але чи всім платникам податку на прибуток наразі треба зважати на вартісний критерій? Відповідаючи на це запитання, слід зауважити: у малодохідних суб’єктів взагалі немає окремого податковоприбуткового обліку, а база оподаткування визначається виключно виходячи з бухоблікового фінрезультату.

Цим суб’єктам, на нашу думку, наразі не має ніякого діла до вартісного критерію визначення ОЗ у ПКУ, оскільки вони орієнтуються виключно на бухоблікові правила, а в бухобліку вартісні критерії віднесення до ОЗ установлюються самим підприємством.

Відповідно, малодохідні суб’єкти можуть постановити, що в їхньому бухобліку вартісний критерій віднесення до ОЗ (і, відповідно, і до МНМА) буде більше або менше, ніж 2500 грн. Згідно з цим критерієм ОЗ та МНМА і будуть амортизуватися в бухобліку малодохідника та формувати значення його об’єкта оподаткування.

Що ж до високодохідних платників (з річним доходом понад 20 млн грн.), то їм рекомендуємо, як і раніше, встановлювати в бухобліку вартісний критерій у 2500 грн. Інакше виникнуть складнощі з розрахунком амортизації.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі