Як обліковувати РРО

Бобро А., Гуль Т., Дзюба Н., Клиженко Я., Костюк Д., Нестеренко М., Павленко О., Савченко О., Скрипкіна К., Солошенко Л., Ушакова Л., Хмелевська О.
Оскільки тепер готівкову плату за послуги потрібно проводити через РРО, довелося його придбати (за 5000 грн.). У якій групі ОЗ облікувати РРО і на який рахунок списувати його амортизацію?

Залежно від того, який вартісний критерій у вас установлено для віднесення об’єкта до ОЗ або МНМА, ваш РРО може обліковуватися на рахунку 10 або 11.

Якщо вартість вашого РРО (без ПДВ) перевищує цей критерій, то його потрібно обліковувати, на нашу думку, на субрахунку 104 «Машини та обладнання». До речі, до вартості РРО повинні потрапити й послуги центру сервісного обслуговування (ЦСО) зі введення РРО в експлуатацію (програмування, опломбування, доведення його до стану, придатного до експлуатації, — п. 8 П(С)БО 7). Перед початком експлуатації/амортизації РРО у вас уже має бути акт введення його в експлуатацію, оформлений ЦСО.

Якщо ж вартість РРО не перевищить критерій, то обліковуйте його на субрахунку 112 «Малоцінні необоротні матеріальні активи».

Зауважимо, що визначення в ПКУ терміна «Основні засоби» ( п.п. 14.1.138) так само оперує вартісним критерієм у 2500 грн. Тому підприємства з доходом понад 20 млн, якщо їх вартісний «ОЗ-критерій» більше (або менше) податкового, при розрахунку податкових різниць повинні будуть урахувати цей факт. Тобто для цілей коригування бухгалтерського фінрезультату вони частину «бухгалтерських» МНМА перетворюватимуть на «податкові» ОЗ (або навпаки) з відповідним перерахунком їх амортизації. Отже, тоді РРО має шанс для облікових цілей стати «дволиким». Нагадаємо, що для податкових цілей РРО віднесені до 4 групи ОЗ з мінімальним строком амортизації — 2 роки (див. п.п. 138.3.3 ПКУ). Тому менший строк корисного використання РРО, установлений у бухобліку, теж може викликати зазначені різниці.

Метод амортизації ви обираєте самі: для ОЗ — згідно з п. 26 П(С)БО 7 виходячи зі строку корисного використання РРО, для МНМА — згідно з п. 27 П(С)БО 7.

Що ж до амортизації (хоч РРО — ОЗ, хоч МНМА), на нашу думку, її слід списувати до складу витрат на збут, тобто — на рах. 93.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі