Забезпечення на виплату відпусток: чи є коригування?

Бобро А., Гуль Т., Дзюба Н., Клиженко Я., Костюк Д., Нестеренко М., Павленко О., Савченко О., Скрипкіна К., Солошенко Л., Ушакова Л., Хмелевська О.
Підприємство створює резерв на виплату щорічних відпусток. Чи потрібно у такому випадку здійснювати коригування бухоблікового фінрезультату?

Коригування бухоблікового фінрезультату в принципі роблять тільки високодохідні платники (з річним доходом понад 20 млн грн.). Якщо ви до таких не належите — вам взагалі немає чим перейматися. А для решти платників згадаємо принцип створення забезпечень.

Згідно з п. 13 П(С)БО 11 суми створених забезпечень у загальному випадку включаються до складу витрат. Ось тут і виникає місце для коригування.

Механізм такого коригування прописано у п. 139.1 ПКУ. Згідно з ним бухобліковий фінрезультат збільшується на суму нарахованих забезпечень і зменшується на суму витрат, відшкодованих за рахунок таких забезпечень.

У результаті нарахована, але не використана сума забезпечень збільшить у високодохідного платника базу обкладення податком на прибуток.

Це загальний принцип, за яким роблять «забезпечувальні» коригування. Але якщо говорити про забезпечення на виплату відпусток, то за ними у п.п. 139.1.1 і п.п. 139.1.2 ПКУ передбачено виняток.

Такі забезпечення високодохідник може не просто врахувати повністю у складі витрат, не чекаючи, допоки вони будуть «використані». Із п. 139.1 ПКУ можна зробити висновок, що за забезпеченнями на виплату відпусток коригування взагалі не здійснюються. Проект додатка РІ до декларації з податку на прибуток також не передбачає визначення різниць за «відпустковими» забезпеченнями*.

* Див.: http://sfs.gov.ua/diyalnist-/regulyatorna-politika-/regulyatorna-politika/2015-rik/63722.html.

Наостанок іще один «перехідний» нюанс. Це добре, що забезпечення на оплату відпусток можна повністю включати до витрат. Але пам’ятайте: якщо забезпечення ви сформували до 01.01.2015 р., а використали після цієї дати — включати суми цих забезпечень до витрат можна, тільки якщо вони не включалися до «податкових» витрат раніше ( п. 24 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ). Щоправда, поки не зрозуміло, як ці перехідні витрати відобразяться в декларації. Бо ж спеціального рядка у наявному проекті для них немає.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі