Посередництво та РРО

Бобро А., Гуль Т., Дзюба Н., Клиженко Я., Костюк Д., Нестеренко М., Павленко О., Савченко О., Скрипкіна К., Солошенко Л., Ушакова Л., Хмелевська О.
ФОП на єдиному податку реалізує свої товари через комісіонера (той продає їх у роздріб через свій РРО). Чи може ФОП приймати від комісіонера готівкову виручку за продані товари без застосування РРО?

коли можна обійтися без РРО

Ми вважаємо, що може. Річ у тім, що згідно з нормами ст. 3 Закону про РРО проводити розрахунки через РРО повинні суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та в безготівковій формах (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг. У нормі явно йдеться про суб’єктів, які безпосередньо здійснюють продаж товарів (надання послуг) покупцям (споживачам).

У вашому випадку, діючи за договором комісії, продаж товарів і проведення готівкових розрахунків з покупцями здійснює (від свого імені) посередник-комісіонер. Комітент тільки доручає йому проводити такі операції, але сам продажем товарів за готівку, що вимагає застосування РРО, не займається. Тобто він продажу товарів комісіонеру не здійснює (право власності на товари до останнього не переходить). Тому операція з передання готівкової виручки комісіонером комітенту для цілей Закону про РРО не може вважатися розрахунковою операцією. І такий розрахунок застосування РРО не потребує*. До речі, згідно з п. 1.2 Положення № 637 (ср. ) такі надходження готівки повинні вважатися у комітента позареалізаційними (як «погашення дебіторської заборгованості»). Це також підтверджує можливість незастосування комітентом РРО.

* Аналогічний висновок — у листі ДПАУ від 27.06.2003 р. № 5768/6/15-1116. Незважаючи на пристойний вік цієї цидулки, вона актуальна і при чинних нормативах.

Водночас слід пам’ятати, що готівкові розрахунки між суб’єктами господарювання обмежені граничною сумою 10000 грн. на день. А за перевищення граничних сум розрахунків готівкоюст. 16315 КУпАП передбачено адмінштраф у розмірі від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700 — 3400 грн.)**. Причому цей штраф застосовується не тільки до винних у таких порушеннях посадових осіб юросіб, а й до приватних підприємців (ФОП).

** А в разі подальших таких порушень, допущених особою протягом року, розмір штрафу становитиме вже 500 — 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (8500 — 17000 грн.).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі