РРО і платіжний термінал

Бобро А., Гуль Т., Дзюба Н., Клиженко Я., Костюк Д., Нестеренко М., Павленко О., Савченко О., Скрипкіна К., Солошенко Л., Ушакова Л., Хмелевська О.
Чи можна встановити платіжний термінал як альтернативу РРО? Якщо так, то який це має бути термінал?

Проведення розрахунків покупців не безпосередньо через вашу касу , а через платіжний термінал врятувати від РРО, безумовно, може. Але це має бути платіжний термінал банку (і щоб при цьому ви не були агентом банку з приймання готівки). Якщо ж розрахунки проводяться через ваш POS-термінал, то наявність РРО є обов’язковою (якщо тільки ви не потрапляєте під якусь із преференцій, що звільняють від РРО). Крім платіжних терміналів, до пристроїв, що приймають готівку і переганяють безготівкові кошти за зазначеними реквізитами, належать ПТКС, банкомати та інші платіжні пристрої банку.

Ідеально, якщо покупець до таких пристроїв унесе готівку, а вам на рахунок надійдуть безготівкові кошти. Водночас у тій ситуації, коли через не ваш платіжний термінал розрахунок здійснюватиметься платіжною карткою, фіскали можуть поморочити вам голову. Річ у тім, що в п. 1 ст. 3 Закону про РРО є не дуже вдале формулювання, що заганяє «під РРО» не тільки готівкові розрахунки, а й безготівкові — із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо.

Ми схиляємося до того, що розрахунок платіжними картками вимагає РРО, тільки коли він проводиться через POS-термінал продавця, проте податківці можуть трактувати цю норму набагато фіскальніше, тобто ширше.

Проблема тут може бути ще й у тому, що платіжні термінали (і подібні пристрої) не дозволяють отримати «на виході» (після оплати) повноцінний розрахунковий документ. Цей момент може відлякати від вас покупців, які представляють суб’єктів господарювання. Адже в них можуть бути проблеми зі спробами підтверджувати готівкові купівлі для своїх госппотреб «неповноцінними» сліпами терміналів. Водночас можна спробувати звернутися до власника термінала й отримати від нього нормальний розрахунковий документ (детальніше читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 45, с. 26).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі