16.07.2015

Витрати ФОП на ЗС: авто, відрядження, амортизація

Чи може ФОП на ЗС обліковувати витрати на амортизацію і ремонт, на утримання автомобіля, відрядження свої і своїх працівників?

Витрати на амортизацію. ФОП на ЗС не має права на амортизацію майна, що використовується в госпдіяльності. Відповідне роз’яснення є в категорії 104.05 БЗ.

Витрати на ремонт. Однак з 01.01.2015 р. для ФОП на ЗС вирішилася проблема з витратами на ремонт. Детально про витрати на ремонти у ФОП ми писали в «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 47, с. 43.

Витрати на утримання авто. Для обліку витрат на ПММ та утримання авто бажано оформити письмове розпорядження про використання авто в госпдіяльності. Витрати на ПММ ФОП на ЗС може включити до витрат на підставі п.п. 177.4.1 ПКУ (роз’яснення в категорії 104.05 БЗ). При цьому такі витрати мають бути підтверджені документально: чеками, подорожніми листами. На сьогодні подорожні листи скасовано, хоча чимало СПД продовжують ними користуватися для списання витрат. Замість подорожніх листів підійде документ-аналог довільної форми із зазначенням, куди, навіщо виїхав автомобіль і скільки палива списано на ці цілі. Витрати на ремонт і техобслуговування авто можна облікувати на підставі п.п. 177.4.4 ПКУ. На купівлю запчастин знадобляться видатковий документ (платіжка, чек, квитанція), на виконані ремонтні роботи — акти виконаних робіт та видатковий документ на оплату.

Витрати на відрядження. У п. 177.4 ПКУ зазначені тільки витрати на відрядження працівників. Податківці, ґрунтуючись на цьому, стверджують, що права на витрати у ФОП за коштами, витраченими в особистому відрядженні, немає (консультація в розділі 104.05 БЗ). А при відрядженні працівників ФОП п.п. 177.4.4 ПКУ дозволяє відобразити у витратах і добові, і вартість проживання та проїзду будь-яким видом транспорту. Детальніше про витрати на відрядження ФОП на ЗС читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 43, с. 40.