Заповнення трудового договору і трудової книжки у ФОП

Бобро А., Гуль Т., Дзюба Н., Клиженко Я., Костюк Д., Нестеренко М., Павленко О., Савченко О., Скрипкіна К., Солошенко Л., Ушакова Л., Хмелевська О.
ФОП приймає працівника. Як зараз бути з оформленням трудової книжки і трудового договору? Хто вносить записи до трудової книжки?

З 01.01.2015 р. скасовано процедуру реєстрації трудового договору (ТД) ФОП у центрі зайнятості (ЦЗ). При цьому ФОП, як і раніше, повинен укладати ТД із працівником у письмовій формі. Крім того, потрібно повідомити про прийняття такого працівника ДФСУ (такий порядок повідомлення Кабмін уже затвердив постановою від 17.06.2015 р. № 413 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 52, с. 2).

На жаль, питання про те, що робити з трудовими книжками, хто повинен вносити та засвідчувати в них записи, урегулювати забули.

При цьому досі в п. 2.211 Інструкції № 58 «риби» формулювань для внесення до трудової книжки містять згадки про реєстрацію ТД у ЦЗ і є пряма вказівка, що внесені до трудової книжки записи (підприємцем) підтверджуються підписом посадової особи ЦЗ та засвідчуються печаткою ЦЗ.

Мінсоцполітики в листі від 30.03.2015 р. № 191/06/187-15 зняло питання тільки про внесення підприємцем записів у ТД. Оскільки реєстрації ТД у ЦЗ більше не існує, не потрібно робити застереження про реєстрацію ТД у ЦЗ і наводити його назву, а також не потрібно зазначати номер і дату ТД (оскільки раніше номер і дата ТД бралися з книги реєстрації ТД, що велася ЦЗ).

А ось щодо засвідчення в ЦЗ записів до трудової книжки Мінсоцполітики офіційних роз’яснень поки що не дало. Але в усних консультаціях представники ЦЗ зазначають, що записи до трудової книжки вони вже не засвідчують.

Виходить, ФОП сам повинен зробити запис до трудової книжки працівника (якщо він оформляється до нього за основним місцем роботи), але засвідчувати ці записи ЦЗ не буде.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі