«Роздрібний» акциз, коли — на власні потреби

Бобро А., Гуль Т., Дзюба Н., Клиженко Я., Костюк Д., Нестеренко М., Павленко О., Савченко О., Скрипкіна К., Солошенко Л., Ушакова Л., Хмелевська О.
Підприємство на своїй АЗС заправляє, у тому числі, свої автомобілі. Чи потрібно з таких обсягів ПММ сплачувати «роздрібний» акциз?

Мабуть, вас турбує норма п.п. 213.1.2 ПКУ, згідно з якою об’єктом обкладення акцизним податком є операції з передачі підакцизних товарів (продукції) з метою власного споживання.

Проте з «роздрібним» акцизом ситуація інша — об’єкт обкладення цим видом акцизу визначено виключно в п.п. 213.1.9 ПКУ. Це — операції з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів. Детальніше цей об’єкт розшифровано в абз. 2 п.п. 14.1.212 ПКУ. Там він визначений як реалізація певного переліку підакцизних товарів (куди входить і низка ПММ) безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання незалежно від форми розрахунків (у тому числі на розлив у ресторанах, кафе, барах, інших суб’єктах господарювання громадського харчування).

Як бачимо, до цього об’єкта аж ніяк не вписується споживання «підроздрібноакцизного» на власні потреби суб’єкта господарювання. Тому з обсягів відпуску ПММ на власні потреби платника (і споживання інших оподатковуваних цим видом акцизу товарів) «роздрібний» акциз сплачуватися не повинен.

Наші висновки може підтвердити й консультація фіскалів у БЗ (категорія 116.02), в якій податківці роблять абсолютно правильний висновок про те, що до об’єкта обкладення «роздрібним» акцизом не належать обсяги зіпсованого, знищеного, втраченого або використаного для власних потреб підакцизного товару.

Отже, паліть «паливо» на госппотреби спокійно — бо фіскали благословили необкладення «роздрібним» акцизом усіх непродажних операцій.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі