Працівник помер: що робити з трудовою книжкою та іншими виплатами

Бобро А., Гуль Т., Дзюба Н., Клиженко Я., Костюк Д., Нестеренко М., Павленко О., Савченко О., Скрипкіна К., Солошенко Л., Ушакова Л., Хмелевська О.
Наш працівник помер 16.06.2015 р. (згідно зі свідоцтвом про смерть). Кому ми повинні передати його трудову книжку та невиплачену зарплату?

Як не прикро, але трудові відносини можуть припинитися через смерть працівника. Цей факт відображається в наказі. Причому незалежно від його дати, датою звільнення буде дата смерті працівника, зазначена у свідоцтві.

У трудовій книжці роблять запис про причину припинення роботи і видають найближчим родичам працівника під розписку або надсилають їм поштою на їх вимогу. Хто входить до їх числа? Вважаємо, що члени сім’ї, зазначені у ст. 3 і ч. 1 ст. 6 СКУ: дружина (чоловік) померлої особи, її неповнолітні діти, незалежно від того, проживали вони спільно з померлим чи ні. Повнолітні діти вважаються такими, якщо вони проживають разом з батьками. Крім того, до них можна віднести осіб, пов’язаних з померлим кровним спорідненням або на інших законних підставах (утриманці тощо), якщо вони разом жили, вели спільний побут і мали спільні права та обов’язки.

Які виплати належать померлому працівнику? Зарплата за останній відпрацьований період, компенсація за невикористану відпустку і, можливо, лікарняні. Пам’ятайте: для видачі належних сум і трудової від члена сім’ї потрібно вимагати пред’явлення паспорта, подання відповідної заяви та підтвердних документів (копії свідоцтва про смерть, шлюб (для дружини (чоловіка)), народження).

З «останніх» виплат утримують ПДФО, ВЗ і ЄСВ* за загальними правилами.

* Про те що на виплати, нараховані померлому працівнику за період, що закінчується днем його смерті, ЄСВ нараховується та сплачується на загальних підставах, йдеться в листі Пенсійного фонду від 22.10.2012 р. № 21362/н-11. У цей час адміністрування ЄСВ — це функція податківців, які беруть до уваги роз’яснення Пенсійного фонду.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі