Теми статей
Обрати теми

Немає зарплати — немає ЄСВ

Бобро А., Гуль Т., Дзюба Н., Клиженко Я., Костюк Д., Нестеренко М., Павленко О., Савченко О., Скрипкіна К., Солошенко Л., Ушакова Л., Хмелевська О.
Через брак коштів підприємство не могло виплатити заробітну плату за травень і червень, тому ми відправили працівників у відпустку без утримання з 05.05.2015 р. по 30.06.2015 р. Чи потрібно нам нараховувати ЄСВ із суми МЗП?

Виконувати вимогу про сплату ЄСВ з МЗП потрібно, якщо база нарахування ЄСВ за місяць за основним місцем роботи працівника менше МЗП ( ч. 5 і 6 ст. 8 Закону № 2464). Але, якщо працівнику за основною посадою нічого не нарахували за поточний місяць, то для нього немає бази для справляння ЄСВ. Отже, цю норму застосовувати не потрібно.

Проте у вашому випадку, відправивши працівників у відпустку без утримання майже на 2 календарні місяці, роботодавець порушив трудове законодавство. Пояснимо чому. Підстави для відпустки без збереження заробітної плати і кількість його днів наведено у ст. 25 і 26 Закону про відпустки.

Так, у ст. 25 Закону перелічено поважні причини (інвалідність, догляд за дитиною тощо), у зв’язку з якими працівник має право виявити бажання піти в неоплачувану відпустку, а роботодавець зобов’язаний його відпустити. Водночас ст. 26 Закону про відпустки передбачає можливість надання працівнику відпустки «за свій рахунок» на строк, установлений за згодою між працівником і роботодавцем, але не більше 15 календарних днів. Причому ініціатива і в цьому випадку повинна йти від працівника.

У вашій ситуації слід було оформити простій не з вини працівників, час якого оплачують з розрахунку не нижче 2/3 тарифної ставки встановленого розряду (окладу) ( ст. 113 КЗпП). За порушення норм трудового законодавства підприємству загрожує штраф у розмірі 1 МЗП ( ст. 265 КЗпП), а його посадовим особам — адмінштраф у розмірі від 510 грн. до 1700 грн. ( ст. 41 КпАП). Хоча не виключено, що замість «загального» штрафу контролери захочуть застосувати штраф у розмірі 3 МЗП ( ст. 265 КЗпП), адже фактично мав місце простій, період якого працівникам незаконно не оплатили.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі