ЄСВ з МЗП: ігноруємо програмну фантазію

Бобро А., Гуль Т., Дзюба Н., Клиженко Я., Костюк Д., Нестеренко М., Павленко О., Савченко О., Скрипкіна К., Солошенко Л., Ушакова Л., Хмелевська О.
На суму відпускних, що припадають на наступний місяць, яка менше мінзарплати, у таблиці 6 форми № Д4 програма донараховує ЄСВ. Як бути?

Основне правило для справляння ЄСВ з перехідних виплат: відпускні відносять до місяців, за які їх нараховано, а з МЗП порівнюють загальний дохід за місяць (відпускні після розподілу + зарплата за фактично відпрацьовані дні). Так само вважають і податківці в консультації з підкатегорії 301.04.01 БЗ. При цьому сплачують ЄСВ з усієї суми нарахованих відпускних під час їх виплати.

Якщо загальна сума зарплати і відпускних, що припадають на місяць нарахування, не перевищує МЗП, то ЄСВ нараховують виходячи з МЗП. Інакше ЄСВ нараховують на фактично нараховану суму доходу.

Увага! «Дотягувати» відпускні за наступний місяць до МЗП не потрібно, адже загальна сума доходу за цей період нам ще не відома.

Після розподілу перехідних відпускних виявилось, що дохід звітного місяця (наприклад, червня) більше МЗП, а сума відпускних наступного місяця (липня) менше МЗП? Сміливо в таблиці 6 звіту з ЄСВ на працівника-відпускника заповнюйте 3 рядки: у першому зазначте зарплату за червень, в другому — відпускні за червень, у третьому — відпускні за липень. Нагадаємо, що відпускні відображають з КТН 10.

Необхідність дотягувати базу нарахування до МЗП у липні виникне тільки в тому випадку, якщо загальна сума відпускних та зарплати в липні буде менша МЗП. У такій ситуації у Звіті за липень ви покажете додаткову базу нарахування ЄСВ з кодом типу нарахувань «13» у графі 10.

Як же бути, якщо програма все ж таки «дотягує» базу для відпускних наступного місяця? Відповідь проста — ігнорувати рекомендації програмного забезпечення. Наприклад, подавати Звіт з "зауваженням" (адже це не помилка!). Ще один варіант — відключити автоматичний розрахунок.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі