Теми статей
Обрати теми

Передоплати через РРО

Дзюба Наталія, податковий експерт
Як через РРО провести часткову оплату (аванс) за товар, який веземо під замовлення? Як коректно закрити оплату при остаточному розрахунку та передачі товару?

Операції з отримання авансу в готівковій формі за товари, які через певний час після внесення такого авансу будуть продані споживачу, підпадають під визначення розрахункової операції (п. 1 ст. 2 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 р. № 265/95-ВР, далі — Закон про РРО). Тому передоплата має обов’язково пройти через РРО.

І тут головним є виконання важливої умови (п. 11 ст. 3 Закону про РРО): розрахункова операція має бути проведена через РРО з використанням режиму попереднього програмування найменування, цін товарів (послуг) та обліку їх кількості.

Як же цю умову прив’язати до авансу? Податківці радять прийняття авансу проводити через РРО із зазначенням у касовому чеку «Передоплата товарів». А ось остаточний розрахунок здійснювати з використанням режиму попереднього програмування найменування, цін товарів (послуг) та обліку їх кількості (див. підкатегорію 109.02 БЗ).

Однак ми вважаємо, що такий варіант не зовсім відповідає Закону про РРО. Краще спеціальні артикули для програмування передоплати не виділяти, а під час отримання авансу пробити в чеку найменування, ціну і ту кількість товару, що відповідає сумі отриманої передоплати.

Якщо ж товар неподільний, то в частині кількості товару вказати дробову кількість неподільного товару, що дорівнює відношенню суми авансу до загальної вартості одиниці товару. Надалі, при остаточному розрахунку за товар, пробити чек на суму, що відповідає аналогічним чином розрахованим часткам за цим самим артикулом.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі