Оподаткування матеріальної допомоги працівникам

редактор Вороная Наталія та податковий експерт Чернишова Наталія

Згідно зі ст. 91 КЗпП підприємства, установи, організації в межах своїх повноважень і за рахунок власних коштів можуть установлювати додаткові порівняно із законодавством трудові та соціальні пільги працівникам, у тому числі надавати матеріальну допомогу. Порядок оподаткування та відображення у звітності матеріальної допомоги залежить від її виду (див. таблицю).

Оподаткування матеріальної допомоги працівникам

№ з/п

Види виплат

Уключення до ФОП* (норма Інструк-
ції № 5
)

Розрахунок середнього заробітку для:

ВЗ

ПДФО (ознака доходу)

ПСП

ЄСВ

лікарняних

декретних

відпускних

у частині нарахування

у частині утримання

* Фонд оплати праці.

1

Матеріальна допомога, що має систематичний характер, надана всім або більшості працівників (на оздоровлення, у зв’язку з екологічним станом)

+

(п.п. 2.3.3)

+

+

-*

+

+

(101)

+

+

+

* Сума такої матеріальної допомоги не включається до розрахунку середньої заробітної плати при обчисленні відпускних на підставі п.п. «б» п. 4 Порядку № 100. Це підтверджує Мінпраці в листі від 13.12.2005 р. № 694/13/84-05. Зазначене відомство наполягає на тому, що матеріальна допомога не враховується при обчисленні середньої заробітної плати для оплати відпусток незалежно від того, є вона разовою чи ні, надана одному або всім (більшості) співробітникам.

2

Матеріальна допомога разового характеру, що надається підприємством окремим працівникам у зв’язку із сімейними обставинами, на оплату лікування, оздоровлення дітей, поховання:

2.1

— нецільова благодійна допомога, у тому числі матеріальна

-

(п. 3.31)

-

-

-

-*/+

-*/+

(169/126)

-

-

-

* Така благодійна допомога згідно з п.п. 170.7.3 ПКУ не обкладається ПДФО і ВЗ, якщо:

1) її надає юридична або фізична особа, яка є резидентом України;

2) її сума сукупно протягом звітного року не перевищує граничного розміру доходу, визначеного відповідно до абзацу першого п.п. 169.4.1 ПКУ. Нагадаємо: у 2015 році такий граничний розмір доходу становить 1710 грн.

Суму перевищення необхідно включити до оподатковуваного доходу та відобразити у формі № 1ДФ з ознакою доходу «126». Неоподатковувану допомогу відображають з ознакою доходу «169».

2.2

— допомога на лікування та медичне обслуговування платника податків, що надається його роботодавцем

-

(п. 3.31)

-

-

-

-*/+

-*/+

(143/126)

-

-

-

* Суми такої допомоги не обкладають ПДФО і ВЗ у разі дотримання таких умов ( п.п. 165.1.19 ПКУ):

1) допомога надається на лікування та медичне обслуговування платника податків, у тому числі, але не виключно, для придбання ліків, донорських компонентів, протезно-ортопедичних виробів, виробів медичного призначення для індивідуального користування інвалідами;

2) допомога надається за рахунок коштів благодійної організації або роботодавця (у тому числі в частині витрат роботодавця на обов’язковий профілактичний огляд працівників відповідно до Закону № 1645 і на їх вакцинацію, спрямовану на профілактику захворювань у період загрози епідемій відповідно до Закону № 4004);

3) є відповідні підтвердні документи.

За недотримання хоча б однієї з наведених вище умов така допомога обкладається ПДФО і ВЗ та відображається у формі № 1ДФ з ознакою доходу «126».

Зауважте: під цю норму не підпадають витрати, які компенсуються виплатами з фонду загальнообов’язкового державного соціального медичного страхування (з моменту запровадження системи такого страхування).

2.3

— цільова благодійна допомога на лікування

-

(п. 3.31)

-

-

-

-*/+

-*/+

(169/126)

-

-

-

* Не обкладають ПДФО та ВЗ і відображають у формі № 1ДФ з ознакою доходу «169» цільову благодійну допомогу на лікування, що надається платнику податків відповідно до вимог п.п. 170.7.4 ПКУ. Нагадаємо їх:

1) благодійник — фізична або юридична особа — резидент України;

2) допомога надається безпосередньо закладу охорони здоров’я для компенсації вартості платних послуг з лікування, у тому числі для придбання ліків;

3) одержувач допомоги — платник податку або члени його сім’ї першого ступеня споріднення: його батьки, дружина або чоловік, діти, у тому числі усиновлені ( п.п. 14.1.263 ПКУ);

4) допомога надається в розмірах, що не перекриваються виплатами з фонду загальнообов’язкового державного соціального медичного страхування (з моменту запровадження системи такого страхування);

5) допомога не надається на цілі, щодо яких установлено пряму заборону, а саме на:

— косметичне лікування або косметичну хірургію (уключаючи косметичне протезування, не пов’язане з медичними показаннями);

— водолікування та геліотерапію, не пов’язані з хронічними захворюваннями;

— лікування та протезування зубів з використанням дорогоцінних металів, гальванопластики та порцеляни;

— аборти (крім абортів, що проводяться за медичними показаннями, або якщо вагітність стала наслідком зґвалтування);

— операції зі зміни статі;

— лікування венеричних захворювань (крім СНІДу та венеричних захворювань, причиною яких стало нестатеве зараження або зґвалтування);

— лікування тютюнової чи алкогольної залежності;

— придбання ліків, медичних засобів та пристосувань, не включених до переліку життєво необхідних (Перелік № 333);

6) одержувач допомоги документально підтвердив необхідність отримання платних медичних послуг.

У разі невиконання хоча б однієї з вищеперелічених умов допомогу, що надається, доведеться обкласти ПДФО і ВЗ. Сума оподатковуваної допомоги відображається у формі № 1ДФ з ознакою доходу «126».

2.4

цільова благодійна допомога на реабілітацію

-

(п. 3.31)

-

-

-

-*/+

-*/+

(169/126)

-

-

-

* Така допомога не включається до оподатковуваного доходу одержувача і відображається у формі № 1ДФ з ознакою доходу «169», якщо щодо неї було виконано такі умови ( п.п. 170.7.4 ПКУ):

1) благодійник — резидент України;

2) допомога надається безпосередньо протезно-ортопедичним підприємствам, реабілітаційним установам для компенсації вартості платних реабілітаційних послуг, технічних та інших засобів реабілітації;

3) одержувач допомоги — платник податків, визнаний інвалідом, або його дитина-інвалід;

4) допомога надається в розмірах, що не перекриваються виплатами з бюджетів і фонду загальнообов’язкового державного соціального медичного страхування (з моменту запровадження системи такого страхування);

5) одержувач допомоги документально підтвердив необхідність отримання платних реабілітаційних послуг, технічних та інших засобів реабілітації.

У разі невиконання хоча б однієї з вищеперелічених умов допомога, що надається, обкладається ПДФО та ВЗ і відображається з ознакою доходу «126».

2.5

— допомога на поховання померлого працівника, що надається його роботодавцем

-

(п. 3.31)

-

-

-

-*/+

-*/+

(146/126)

-

-

-

* Така допомога не включається до оподатковуваного доходу і відображається у формі № 1ДФ з ознакою доходу «146», якщо вона надана родичам померлого працівника роботодавцем за його останнім місцем роботи (у тому числі перед виходом на пенсію) і її сума не перевищує подвійний розмір граничного розміру доходу, визначеного відповідно до абзацу першого п.п. 169.4.1 ПКУ ( п.п. «б» п.п. 165.1.22 ПКУ)(ср. ) . У 2015 році неоподатковувана сума допомоги на поховання померлого працівника становить 3420 грн. Сума перевищення обкладається ПДФО та ВЗ і відображається у формі № 1ДФ з ознакою доходу «126».

2.6

— допомога роботодавця на поховання родича працівника

-

(п. 3.31)

-

-

-

+

+

(126)

-

-

-

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі