Документи для неоподаткування доходів підприємців

редактор Вороная Наталія та податковий експерт Чернишова Наталія

При виплаті доходів фізичній особі з тексту договору має чітко випливати, діє така особа як звичайний громадянин чи як підприємець. Адже від цього залежить оподаткування виплачуваної їй суми.

Якщо ви уклали договір зі звичайною фіз­особою (тобто нічого не зазначається про її підприємницький статус), то виплачувані їй доходи оподатковують за загальними правилами, установленими ПКУ і Законом № 2464 для фізосіб. Якщо ж контрагент — підприємець, то ПДФО, ВЗ та ЄСВ з виплачуваного підприємцеві доходу не утримують. Проте для їх неутримання підприємницький статус має бути підтверджено документально.

Як? Дивимося таблицю.

Документи, що підтверджують підприємницький статус

Підприємці

Підтвердний документ

Для неутримання ПДФО та ВЗ

Загальносистемники

ПДФО не утримують, якщо підприємець надасть копію документа, що підтверджує його держреєстрацію як суб’єкта підприємницької діяльності ( п. 177.8 ПКУ, консультація в категорії 104.13 БЗ):

— копію виписки, витягу або довідки з Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб — підприємців (далі — ЄДР);

— копію свідоцтва про держреєстрацію — для підприємців, які зареєстровані до 07.05.2011 р. (тобто до дати скасування свідоцтв про держреєстрацію) і після цієї дати не вносили зміни до відомостей, що містяться в ЄДР.

Ці самі документи підтвердять і можливість не утримувати ВЗ
(див. консультацію в категорії 132.05 БЗ)

Єдиноподатники

Для неутримання ПДФО ( п.п. 165.1.36, п. 177.9, п.п. 2 п. 297.1 ПКУ) достатньо перевірити наявність відомостей про підприємця-єдиноподатника в Реєстрі платників єдиного податку, розміщеному на сайті ДФСУ: http://www.sfs.gov.ua/rpep.

Зауважте: про необхідність отримання паперової копії витягу з цього Реєстру контролери не говорять (див. підкатегорію 107.12 БЗ). Ви можете підстрахуватися та роздрукувати для себе інформацію з Реєстру.

Нагадаємо, що єдиноподатники не є платниками ВЗ, оскільки з їх доходів не сплачується ПДФО ( п.п. 165.1.36 ПКУ). Тому наявність відомостей про ФОП у Реєстрі платників єдиного податку є достатньою підставою і для неутримання ВЗ

Для неутримання та ненарахування ЄСВ

Загальносистемники

Для неутримання ЄСВ досить переконатися, що роботи/послуги, які виконуються/надаються підприємцем, відповідають відомостям, відображеним у ЄДР ( ч. 1 ст. 4 Закону № 2464). Перевірити ці дані можна на сайті Мін’юсту: https://usr.minjust.gov.ua/ua/freesearch. Проте врахуйте, що раніше податківці наполягали на наявності паперової копії витягу з ЄДР із зазначенням видів діяльності (див. консультацію в підкатегорії 301.02 БЗ, що діяла до 19.12.2014 р.). Велика ймовірність, що вони від своєї думки не відмовилися

Єдиноподатники

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі