Теми статей
Обрати теми

НБУ продовжив валютні обмеження до вересня

Національний банк України
Правління НБУ постановою від 03.06.2015 р. № 354 вирішило продовжити на три місяці дію низки обмежень на валютному ринку.

Так, регулятор продовжує вимогу щодо обов’язкового продажу експортерами 75 % валютної виручки та обмеження щодо 90-денного граничного терміну експортно-імпортних розрахунків.

Уточнено, що банки не можуть знімати з контролю експортні операції клієнтів на підставі документів про припинення зобов’язань зарахуванням зустрічних однорідних вимог.

Також продовжено дію обмежень на зняття готівкової валюти за депозитами до еквівалента 15 тис. грн. на добу і на продаж готівкової валюти до еквівалента 3 тис. грн. на добу в одні руки.

Водночас Нацбанк підвищив ліміт на видачу готівкової гривні через касу та банкомати з 150 тис. грн. до 300 тис. грн. на добу на одного клієнта.

Також регулятор продовжив на 3 місяці низку обмежень для юридичних осіб, включаючи заборону резидентам на дострокове погашення валютних кредитів нерезидентам, а також заборону на купівлю та пере- рахування валюти для повернення за кордон іноземних інвестицій і виплати дивідендів інвесторам.

Збільшено суму ліміту, перевищення якого веде до заборони на купівлю іноземної валюти за дорученням клієнта. Так, зазначена заборона не поширюється на випадок, коли загальна сума коштів в іноземних валютах на рахунках клієнта менша, ніж 25 тис. доларів США (було 10 тис. дол.).

Крім цього, НБУ послабив вимоги щодо документального підтвердження клієнтами справедливості цін на товари та послуги за зовнішньоекономічними контрактами (довідка Держзовнішінформу). Тепер таке підтвердження буде вимагатися банком за контрактами на суму від 50 тис. євро, а не від 25 тис. евро, як це було раніше. Відповідні зміни внесено постановою Правління НБУ від 03.06.2015 р. № 355 до п. 4 постанови Правління НБУ від 30.12.2003 р. № 597. Це рішення діє з 4 червня 2015 року.

Постанова від 03.06.2015 р. № 354 набрала чинності з 4 червня 2015 року і діє до 3 вересня 2015 року включно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі