№46

Податки та бухгалтерський облік, червень, 2015/№ 46 Інші номери журналу ›
  • НБУ продовжив валютні обмеження до вересня Правління НБУ постановою від 03.06.2015 р. № 354 вирішило продовжити на три місяці дію низки обмежень на валютному ринку.
  • Пільги із земельного податку: є узагальнююча консультація ДФСУ наказом від 28.05.2015 р. № 379 затвердила Узагальнюючу податкову консультацію щодо застосування пільг із сплати земельного податку, встановлених відповідним рішенням органу місцевого самоврядування.
  • Бенефіціар відсутній? Повідом держреєстратора! Мін’юст на своєму сайті (www.minjust.gov.ua) роз’яснює окремі положення Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо відомостей про кінцевого бенефіціарного власника (контролера) юридичної особи» від 21.05.2015 р. № 475-VIII (набрав чинності з 26 травня 2015 року).
  • Уточнено порядок справляння «пенсійного» збору Кабмін постановою від 27.05.2015 р. № 331 вніс зміни до Порядку сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій, затвердженого постановою КМУ від 03.11.98 р. № 1740.
  • Запрацювала ПДВ-пільга щодо ліків для АТО Кабмін розпорядженням від 27.05.2015 р. № 544-р затвердив обсяги лікарських засобів та медичних виробів, імпорт та постачання яких звільняються від оподаткування ПДВ на період проведення антитерористичної операції (АТО) та/або запровадження воєнного стану.
  • Адмінпротоколи за «бенефіціарні» порушення: хто, як, коли? Мінфін наказом від 27.04.2015 р. № 465 затвердив Інструкцію з оформлення матеріалів про адміністративні правопорушення Державною службою фінансового моніторингу України.
  • НБУ вніс WebMoney.UA до Реєстру платіжних систем WebMoney.UA нарешті отримала офіційний статус внутрішньодержавної системи розрахунків. Систему внесено до відповідного розділу Реєстру платіжних систем НБУ 21 травня 2015 року.
  • Банки повинні приймати електронні документи з ЄДР Мін’юст у листі від 20.05.15 р. № 19.3-34/32 роз’яснив: комерційні банки повинні визнавати і приймати електронні витяги та виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців.
  • Відсутність за місцезнаходженням: що робити, якщо присвоїли «9-й стан»? У цивільному законодавстві є таке поняття, як зловживання правом. Якщо стисло, то це ситуація, коли особа використовує надані їй можливості на шкоду іншим. Так от, наскільки б легше всім нам жилося, якби таке ж поняття було прописане і в податковому законодавстві, причому з конкретною відповідальністю. Оскільки часто податківці при використанні наданих їм прав завдають бізнесу дуже серйозної шкоди. Це цілком застосовне і до їх права встановлювати фактичне місцезнаходження платника.
  • Від’ємне значення сільгосп-ПДВ в умовах СЕА Про порядок акумулювання сільгосппідприємствами спецрежимних податкових зобов’язань ми вже вам розповіли (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 40, с. 24). У продовження теми сільгосп-ПДВ поговоримо про відображення за рядками сільськогосподарських спецдекларацій від’ємного значення ПДВ.
  • Сплачуємо держдивіденди: що нового? Традиційно підприємства, у створенні яких взяла участь держава, відраховують державі дивіденди. Давайте розберемо, які нововведення щодо держдивідендів приніс 2015 рік.
  • Агов, там, у Мінфіні! Приберіть графу 7 з додатка Д1! На прохання читачів висловимо своє ставлення до консультації в БЗ, присвяченій проблемі заповнення графи 7 у таблицях додатка Д1 до декларації з ПДВ. Сподіваємося, цим допоможемо їм краще орієнтуватися в каламутній «ПДВшній» воді.
  • Утікаємо від РРО: переходимо з групи 3 до групи 2 ЄП Більшість єдиноподатників групи 3 досі ні морально, ні матеріально не готові придбавати РРО і проводити через нього всі свої розрахункові операції, тож замислилися про те, щоб хоч на якийсь час утекти в молодшу групу 2. Адже другогрупникам без РРО можна працювати до кінця року*, а там хтозна, яким боком обернеться до єдиноподатника наше законодавство. Про те, як вирішити це завдання і що при цьому потрібно врахувати, розповімо далі.
  • Підсумкова податкова: підсумки… Довгі безтурботні роки підприємства роздрібної торгівлі та сфери послуг складали так звані підсумкові податкові накладні і давно притерпілися як до звичних правил їх складання, так і до звичних «вивихів» цих правил… Проте новорічна реформа ПДВ-адміністрування не обійшла стороною і цю ділянку бухгалтерської стабільності. І не лише вона… Загостримо вашу увагу тільки на новаціях.
  • ПДВ: що там нового фіскали наБЗили? У нашій податковій плутанині та метушні певну роль відіграють консультації на сайті Головної фіскальної служби в Базі знань (БЗ)*. Яку роль? Тут думки розходяться. Деякі наші читачі вважать, що це ресурс, спеціально спрямований на поширення некоректних/ заплутаних роз’яснень. І при перевірці податківці маніпулюють цими консультаціями, як їм вигідно — або посилаючись на них, як на закон, або ж стверджуючи, що є ПКУ, а БЗ їм — не указ. Деякі бухгалтери виконують буквально кожний припис БЗ, а потім телефонують іншим бухгалтерам і влаштовують їм винос мізків… Утім, почитайте наш аналіз окремих фіскальних новинок з БЗ і складіть свою думку із цього приводу.
  • Порожня декларація з ПДВ у новачка Чи потрібно подавати новоствореному платнику ПДВ порожню декларацію з ПДВ, якщо в ній немає показників?
  • Додаток Д2: коли про нього можна забути? Чи слід подавати додаток Д2 за травень, якщо ми вже у квітні все, що було в Д2, поставили в рядки 27 і 20.2 декларації з ПДВ?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі