Теми статей
Обрати теми

Коригування митної вартості: формуємо податковий кредит

Досить часто заявлена декларантом митна вартість товару, що ввозиться, береться під сумнів з боку митників. Як результат, імпортеру вручають рішення про її коригування. І тут справа за імпортером: погодитися чи посперечатися. Але як сперечатися в таких випадках? Яка процедура узгодження митної вартості? І найважливіше — який порядок відображення сплаченого на митниці ПДВ у складі податкового кредиту? Вам цікаво? Тоді розбиратися будемо прямо зараз.

При ввезенні на територію України з-за кордону іноземні товари повинні пройти через митний режим імпорту. Суб’єкт господарювання, сплативши всі митні платежі, установлені законами України на імпорт цих товарів, і виконавши всі необхідні митні формальності (у тому числі й декларування товару, що ввозиться), може випустити його у вільний обіг на території України (ч. 1 ст. 74 МКУ*). Почнемо з митних формальностей — декларування.

* Митний кодекс України від 13.03.2012 р. № 4495-VI.

Проходимо контроль

Найбільш контрольований показник у митній декларації (МД) — це митна вартість товару, що ввозиться. І це не дивно, адже саме з цього «каменя спотикання» обчислюються/сплачуються всі митні платежі при ввезенні товару.

Контроль правильності заявленої декларантом митної вартості товару, що ввозиться, — це перш за все перевірка її числового значення. Митники не залишать поза увагою й подані разом з МД документи: перевірять усі відомості, що підтверджують числове значення складових митної вартості, відомості про ціну, що фактично сплачена або підлягає сплаті (ст. 54 МКУ).

За результатами такого ретельного «контролю» митний орган або (1) визнає заявлену декларантом митну вартість (на цьому все! проблем немає, товар пройшов контроль), або (2) прийме письмове рішення про коригування митної вартості. І тоді включається процедура коригування/узгодження митної вартості, прописана у ст. 55 МКУ. Схематично вона показана на с. 33.

А тепер детально розглянемо «спірні» наслідки.

Ось вам рішення

Декларуючи товар, ви отримали рішення про коригування митної вартості? Що далі? Перевірте його уважно. Форму такого рішення та порядок його заповнення затверджено наказом Мінфіну від 24.05.2012 р. № 598. Причому рішення про коригування заявленої митної вартості обов’язково повинне містити (ч. 2 ст. 55 МКУ):

1) обґрунтовані причини невизнання заявленої митної вартості;

2) інформацію, що посіяла сумнів у правильності визначення заявленої митної вартості (з числовими значеннями її складових, митною вартістю ідентичних або подібних товарів, інших умов, що впливають на ціну товару);

3) вичерпний перелік додаткових документів, перелічених у ч. 3 ст. 53 МКУ (наприклад, каталоги, специфікації, прейскуранти (прайс-листи) виробника товару, копія МД країни відправника тощо), при доподанні яких митна вартість може бути визнана митниками;

4) обґрунтування числового значення митної вартості, скоригованої митниками, і факти коригування, що вплинули на проведення;

5) інформацію про те, що ви в будь-якому разі маєте право:

— на випуск товару у вільний обіг (при згоді з коригуванням — після сплати митних платежів з митної вартості визначеною на митниці, а в разі незгоди — після сплати митних платежів із заявленої митної вартості і надання гарантій на «донараховану» митниками частину митної вартості);

— оспорити рішення про коригування в керівництва митниці вищого рівня або в суді.

img 1

Процедура коригування/узгодження митної вартості при декларуванні ввезення товару

Переписуємо МД

У будь-якому разі, погоджуєтеся ви з прийнятим на митниці рішенням про коригування митної вартості чи ні, без нової МД не обійтися (ч. 2. ст. 263 МКУ). Нова МД подається не пізніше 10 робочих днів з дати після відмови прийняти МД (дати прийняття рішення про коригування).

Зверніть увагу! Строк подання такої МД на прохання декларанта може бути продовжено, якщо цьому перешкодить хоча б одна з причин, перелічених у ч. 4 ст. 263 МКУ.

Як пояснюють митники (див. лист ДМСУ від 31.10.2012 р. № 15/2-15.2-2/1988-ЕП), письмове звернення декларанта з проханням випустити товар у вільний обіг митникам надавати не треба. У свою чергу рішення митники про випуск товарів не приймають. Усе це відбувається автоматично при поданні нової МД.

Якщо декларант одразу погоджується зі збільшеною митною вартістю, то в новій МД (у графі 47 «Нараховані платежі») сума митних платежів зазначається виходячи з митної вартості, визначеної у рішенні митників.

Якщо ж декларант не погоджується з рішенням про збільшення митної вартості товару, то запускається механізм, прописаний у ч. 7 ст. 55 МКУ: крім сплати митних платежів зі «своєї» митної вартості, декларанту доведеться гарантувати сплату «донарахованої» різниці митних платежів, розрахованих з митної вартості, визначеною митним органом (як прописано в розд. X МКУ).

Строк дії гарантій — 90 календарних днів з дня випуску товарів

У цьому випадку в МД зазначається: (1) сума митних платежів, обчислена згідно з митною вартістю, визначеною декларантом; (2) сума платежів, обчислена згідно з митною вартістю товарів, визначеною митним органом. На різницю між зазначеними сумами декларант надає гарантії (див. лист ДМСУ від 31.10.2012 р. № 15/2-15.2-2/1988-ЕП).

Важливий момент! Згідно з роз’ясненням податківців (див. підкатегорію 202.07 БЗ), якщо сума «донарахованих» митних платежів, що підлягають сплаті, не перевищує суму, еквівалентну 1000 євро, то п. 7 ст. 55 МКУ не застосовується. Підстава — п. 6 ст. 307 МКУ. Таким чином, «донараховані» митниками невеликі платежі забезпечувати фінгарантіями (зараховувати на спеціальний депозитний рахунок митниці) не потрібно.

Нараховані у графі 47, а також у графі В «Подробиці розрахунків» митні платежі мають бути позначені відповідним кодом розрахунку відповідно до Класифікатора способів розрахунків*. Так, сплачені декларантом митні платежі (виходячи з митної вартості, визначеної декларантом) показуються з кодом розрахунку 01.

* Затверджений наказом Мінфіну від 20.09.2012 р. № 1011.

Різниця між сумами платежів, нарахованими за митною вартістю, визначеною декларантом, і митною вартістю, визначеною митним органом (в разі внесення грошової застави на відповідний рахунок митного органу), зазначається з кодом розрахунку 55.

МД і ПДВ

Сплативши на митниці «ввізний» ПДВ і задекларувавши ввезення товару, платник має право розраховувати на податковий кредит. Нагадаємо «золоте» правило формування податкового кредиту при ввезенні товару на митну територію України.

Податковий кредит з ПДВ виникає у імпортера на дату сплати ПДВ за податковими зобов’язаннями відповідно до п. 187.8 ПКУ** ( пп. 198.1, 198.2 ПКУ). Документом, що засвідчує право на податковий кредит, у цьому випадку є МД, що оформлена відповідно до вимог законодавства та підтверджує сплату податку ( п. 201.12 ПКУ).

** Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Урахуйте! У разі митного оформлення товарів з використанням електронної МД, для формування податкового кредиту оформляти її на паперовому носії не обов’язково (див. підкатегорію 101.16 БЗ).

Оформивши МД, платник має право відобразити у складі податкового кредиту тільки ПДВ, сплачений безпосередньо до бюджету (з кодом розрахунку 01)

Потенційний ПДВ, сплачений у вигляді фінансової гарантії (зазначений під кодом 55), до податкового кредиту періоду не ставимо. Сума ПДВ, донарахована виходячи з митної вартості, визначеної митниками, і помічена під кодом 55, є тільки гарантією сплати на момент складання МД (лежить на депозитному рахунку митниці), а не сплатою як такою.

Тобто в кол. А рядка 12.1.1 (рядка 12.1.2 при ввезенні товару, оподатковуваного ПДВ за ставкою 7 %) декларації з ПДВ потрапить митна вартість ввезених товарів, заявлена декларантом і збільшена на суму митного збору та акцизного податку ( п. 190.1 ПКУ). У кол. Б — сума ПДВ (20 %/7 % від кол. А), сплаченого до бюджету.

У платника в запасі ще є час, щоб погодити (обґрунтувати/підтвердити) «свою» митну вартість товару. Тільки після остаточного рішення або відмови, прийнятої на митниці, буде відомо, підуть гарантійні платежі до бюджету чи ні. Що для цього потрібно зробити, розглянемо далі.

Спиток — не збиток

Протягом 80 днів з дня випуску товару у вільний обіг декларант може надати митникам додаткові документи в захист заявленої ним митної вартості (ч. 8 ст. 55 МКУ). Нагадаємо, їх вичерпний перелік має бути в рішенні про коригування.

Ці документи митники повинні розглянути протягом 5 робочих днів з дати їх подання. Після чого:

1) або винести нове рішення (тепер уже на користь декларанта) про визначення митної вартості та скасувати старе рішення про коригування митної вартості;

2) або надати обґрунтовану відмову у визначенні заявленої митної вартості з урахуванням додаткових документів.

Якщо обґрунтована відмова з митниці не надійде, то вважається, що декларант митну вартість визначив правильно

Відповідно рішення про коригування скасовується, а надана фінансова гарантія повертається (звільняється).

Повертати гарантійні гроші будуть з депозитного рахунка, відкритого на ім’я контролюючого органу в Держказначействі. Як пояснили податківці (див. підкатегорію 202.03 БЗ), повернення фінгарантії проводиться за правилами, прописаними в пп. 1 — 9 розд. II Порядку повернення платникам податків коштів, що обліковуються на відповідних рахунках митного органу як передоплата, і митних та інших платежів, помилково та/або надмірно сплачених до бюджету, контроль за справлянням яких здійснюється митними органами, затвердженого наказом Держмитслужби від 20.07.2007 р. № 618.

Для цього декларант повинен подати на митницю заяву в довільній формі, підписану керівником підприємства та головним бухгалтером. У заяві потрібно зазначити причину повернення грошей, реквізити банку, код ЄДРПОУ платника юрособи. Також не забудьте зробити відмітку про направлення коштів (наприклад, на рахунок платника).

Якщо так і не вдалося обґрунтувати митну вартість, то донараховані митні платежі (у тому числі й ПДВ) доведеться все ж сплатити на єдиний казначейський рахунок (ч. 1 ст. 298 МКУ). Але це вже станеться автоматично, шляхом списання грошових коштів з гарантійного рахунка до бюджету.

Аркуш коригування

Після сплати донарахованих митних платежів за рішенням про коригування митної вартості, митний орган повинен підправити МД. Згідно з п. 37 Положення № 450* зміни до МД можуть вноситися шляхом заповнення та оформлення митниками аркуша коригування за формою згідно з додатком 4 до Положення № 450.

* Положення про митні декларації, затверджене постановою КМУ від 21.05.2012 р. № 450.

Тому посадова особа митного органу, яким здійснювався випуск товарів за МД, протягом 10 робочих днів з дня надходження інформації про доплату сум митних платежів, повинна скласти аркуш коригування (п. 3 Порядку оформлення аркуша коригування, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 06.11.2012 р. № 1145).

Оформлений органом доходів і зборів аркуш коригування є невід’ємною частиною МД

Доплачені на митниці суми ПДВ декларант має право включити до податкового кредиту. Зробити це можна в періоді оформлення митниками аркуша коригування. Будучи невід’ємною частиною МД він і буде підтвердженням здійснення доплати ПДВ митним органам (п. 37 Положення № 450). Без нього на збільшення податкового кредиту розраховувати не варто. На це звертають увагу й податківці (див. лист Міндоходів від 08.01.2014 р. № 58/6/99-99-19-04-02-15 // «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 16, с. 6).

Суму такого податкового кредиту потрібно також відображати в рядку 12.1.1 (рядку 12.1.2 при ввезенні товару, що обкладається ПДВ за ставкою 7 %) декларації з ПДВ. У рядку 16 нової форми декларації місце для коригування такого податкового кредиту не передбачено.

До кол. А рядку 12.1.1 (12.1.2) потрапляє донарахована митна вартість ввезених товарів, збільшена на суму відповідно донарахованого митного збору та акцизного податку ( п. 190.1 ПКУ). У кол. Б записується сума ПДВ (20 %/7 %) від кол. А), доплаченого до бюджету.

Майте на увазі! На суму ПДВ, донарахованого за аркушем коригування та сплаченого після 01.02.2015 р., має бути збільшено ліміт реєстрації через доданок ∑Митн (п. 9 Порядку електронного адміністрування податку на додану вартість, затвердженого постановою КМУ від 16.04.2014 р. № 569). Перевірте цей факт через витяг.

Тепер бухгалтер, знаючи про початок процедури узгодження митної вартості товару, що ввозиться (отримавши рішення про її коригування), напевно не намудрує з ПДВ, а відкладе спірні суми до повного узгодження.

Висновки

  • Засумнівавшись у задекларованій митній вартості товарів, що ввозяться, митники видають рішення про коригування митної вартості.

  • У разі непогодження з цим рішенням вам доведеться сплатити «донараховані» митні платежі, але тільки у вигляді фінансової гарантії (на окремий депозитний рахунок митниці).

  • У періоді складання нової МД у складі податкового кредиту можна врахувати тільки ПДВ, сплачений безпосередньо до бюджету (з кодом платежу 01). ПДВ, перерахований у вигляді фінгарантії (зазначений під кодом 55), до податкового кредиту періоду не ставимо.

  • Донараховану митниками суму ПДВ можна буде відобразити у складі податкового кредиту тільки в періоді складання аркуша коригування до МД.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі