№50

Податки та бухгалтерський облік, червень, 2015/№ 50 Інші номери журналу ›
  • Уточнити ПДВ можна, а отримати БВ — ні! ДФСУ у листі від 28.05.2015 р. № 11246/6/99-99-19-03-02-15 повідомила, що уточнені суми ПДВ не можуть бути передекларовані як бюджетне відшкодування (БВ).
  • Як переробникам виправити старі помилки ДФСУ в листі від 12.06.2015 р. № 20955/7/99-99-19-03-02-17 розповіла платникам ПДВ — переробним (м’ясомолочним) підприємствам, як вони можуть виправити помилки за період до 1 січня 2015 року.
  • Щодо ведення військового обліку на підприємстві Міноборони у листі від 07.02.2015 р. № 322/2/964 нагадує, що керівники підприємств зобов’язані забезпечувати своєчасне прибуття працівників за викликом військового комісаріату, а також постійно здійснювати контроль за дотриманням працівниками правил військового обліку.
  • Амортизація «в нуль»: що робити далі? Якщо ваші об’єкти основних засобів замортизовані «в нуль» або принаймні їх залишкова вартість от-от набуде нульового значення, то ця стаття для вас. Що робити з такими основними засобами? Чи потрібно їх ліквідовувати? Чи можна продовжувати використовувати далі? Якщо так, то за яких умов? Дамо слушні поради.
  • Виправляємо ПДВ: «старий» мінус і ліміт реєстрації в Д2 Приводом для написання статті став нескінченний шквал листів/дзвінків з приводу виправлення лютневого додатка Д2 до декларації з ПДВ, а також помилкового декларування реєстраційного ліміту в полі «а» додатка Д2. Частково в такій ситуації винні контролери. Адже вони далеко не одразу пояснили, як реалізувати на практиці правила заповнення декларації з ПДВ, які ну ніяк не випливали з профільного Порядку № 966*. Сьогодні податківці намагаються знову ж таки своїми поки що неофіційними роз’ясненнями допомогти виправити помилки лютого. Давайте поглянемо, що нам пропонують.
  • Матдопомога до відпустки: дві сторони однієї медалі Ура! Літо настало! Вилазки на природу, спекотне сонечко, пляж, свіжі фрукти, шашлички і, нарешті, довгоочікувана відпустка… І на додаток до всього цього щастя дбайливі роботодавці не забувають надавати працівникам матеріальну допомогу. Як оформити таке надання? Як оподатковувати? Чи є варіанти мінімізації податкового навантаження? Зараз усе розповімо.
  • Нові гарантії «солдатам підприємства»: досконалості немає меж… Приводом для розвитку нескінченної теми «солдат підприємства» став Закон № 433*, що набув чинності з 11.06.2015 р. Що нового нагарантували наші законодавці «солдатам підприємства» і що тепер з цим робити їх роботодавцям? Розбираємося!
  • Листи «щастя»: запити від податкової «ДПІ… просить надати інформацію та документальне підтвердження…». Вважаємо, цей текст знайомий багатьом — адже із запитами податківців мав справу кожний бухгалтер/юрист/керівник. Це можуть бути вимоги з’явитися до ДПІ, надати документи, пояснити ті чи інші операції тощо. Сказати, що вони заважають нормальній роботі — нічого не сказати. Особливо, якщо врахувати, що часто податківці вимагають цілу купу документів. Із цієї статті ви довідаєтеся про підстави, за якими вам можуть направити такі запити, а також випадки, коли ви маєте право на них не відповідати.
  • Облік комп’ютерних програм Те, що якихось десять років тому було неймовірним, зараз уже здається звичайною річчю. Затхлі контори стали просторими офісами, а на зміну старому конторському обладнанню прийшов красень-комп’ютер. Він — без перебільшення цар і Бог у сучасному офісі. З його допомогою виконуються найрізноманітніші завдання: від створення та друку документів до управління всім підприємством. Але… «Електронний мозок думатиме за нас точно так, як і електричний стілець за нас вмирає», — ще в середині минулого сторіччя сказав геній сарказму Станіслав Єжи Лєц. І виявився правий. Адже «найкрутішого» комп’ютера для успішної роботи навіть маленького офісу явно недостатньо — потрібне ще й відповідне програмне забезпечення, призначене для виконання конкретних управлінських завдань. Розберемо сьогодні основні питання, правильні відповіді на які дозволять вам визначити належне місце для комп’ютерних програм в обліку свого підприємства.
  • Коригування митної вартості: формуємо податковий кредит Досить часто заявлена декларантом митна вартість товару, що ввозиться, береться під сумнів з боку митників. Як результат, імпортеру вручають рішення про її коригування. І тут справа за імпортером: погодитися чи посперечатися. Але як сперечатися в таких випадках? Яка процедура узгодження митної вартості? І найважливіше — який порядок відображення сплаченого на митниці ПДВ у складі податкового кредиту? Вам цікаво? Тоді розбиратися будемо прямо зараз.
  • ДТП. Ремонт на СТО. Страхове відшкодування. Облік До редакції надійшов запит з приводу обліку ремонтних витрат на відновлення автомобіля після ДТП, а також отриманого страхового відшкодування. Вихідні дані були такі: 1) автомобіль потрапив у ДТП; 2) ремонт провели самостійно; 3) отримали страхове відшкодування від страхової компанії через півроку після ДТП. Розглянемо облік кожного етапу та не тільки. Звернемо увагу на проблему податкового кредиту з ПДВ за ситуації, коли страхове відшкодування надходить безпосередньо на рахунок ремонтного підприємства (СТО).
  • Підприємством управляє особисто засновник/власник: чи можливо це? Раніше економія була головним чином можливістю зменшити свої витрати, тепер же — для багатьох це питання виживання. У тому числі це стосується й економії на кадрах. Саме це й породило запитання, поставлене в назві статті. Давайте ж розберемося з ним.
  • Понижуючий коефіцієнт і перехідні виплати Наше підприємство користується правом на понижуючий коефіцієнт до ставки ЄСВ. Як враховувати при обчисленні коефіцієнта лікарняні та декретні, що припадають на різні місяці? Чи потрібно їх розподіляти за місяцями? У якому місяці враховувати працівників, яким нараховані перехідні виплати за декілька місяців, при розрахунку кількості застрахованих осіб у звітному місяці, яким нараховані виплати?
  • Єдинник другої групи і торгівля пивом у кіоску: пити чи не пити?.. Фізособа-підприємець, платник єдиного податку другої групи, торгує в кіоску, у тому числі пивом. Чи зможе він торгувати пивом після 1 липня 2015 року?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі