Теми статей
Обрати теми

Посередництво в єдиноподатника: розміновуємо мінне поле

Дзюба Наталія, податковий експерт
Єдиноподатників, які надають посередницькі послуги, норми ПКУ завжди тримали в тонусі. І ціна питання була досить велика: що ставити в дохід, особливо посередникам, які надають послуги за договорами комісії? Як побудувати посередницькі відносини, щоб не опинитися під загрозою вильоту зі спрощеної системи? Зміни до ПКУ, що відкоригували «спрощенку», частково прибрали небезпечні «міни» з єдиноподатно-посередницького поля. Однак обмежень не поменшало. Давайте розбиратися разом.

Велике діло: відображаємо дохід

Дохід у комісіонера на ЄП

В єдиноподатників, які надають посередницькі послуги, дохід відображається за особливим правилом, прописаним у п. 292.4 ПКУ. У них доходом є тільки сума винагороди повіреного (агента), отриманої за договорами доручення, комісії, транспортного експедирування або за агентськими договорами.

Дохід виникає на дату отримання винагороди єдиноподатником-посередником (тобто отримання грошових коштів на оплату своїх посередницьких послуг) на поточний рахунок або до каси.

Нагадаємо: до 01.01.2015 р. у списку посередницьких договорів, за якими посереднику-єдиноподатнику до складу доходів дозволено було включати тільки суму винагороди, договір комісії не згадувався.

Тобто єдинники, які надавали послуги за до­говором комісії, повинні були включати до свого доходу весь обіг (у тому числі й вартість товарів, робіт, послуг), а не тільки суму своєї комісійної винагороди. Хоча юрособам податківці йшли на поступки, дозволяючи оподатковувати тільки суму винагороди (див. лист ДПАУ від 27.03.2012 р. № 5472/6/15-2216є), що, на наш погляд, виглядало дуже сумнівно (детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 32, с. 22).

Але тепер усе вирішилося якнайкраще, про що встигли повідати й податківці (див. консультації в підкатегоріях 108.01.01 і 107.04 БЗ).

Доходом посередника-єдиноподатника, у тому числі й комісіонера, є сума отриманої винагороди, а не вся сума виручки, що надійшла за договором комісії

Що в результаті: і у визначенні бази обкладення єдиним податком, і в порівнянні з граничною величиною річного доходу в єдиноподатників-посередників бере участь тільки сума винагороди, отриманої в межах договору доручення, комісії, транспортного експедирування або агентського договору.

Дохід у комітента на ЄП

Замовивши посередницькі послуги, єдиноподатник-комітент відображає дохід у загальному порядку ( п. 292.1 ПКУ). В єдиноподатника-комітента при продажу товару дохід виникатиме на дату надходження грошових коштів на поточний рахунок від комісіонера ( п. 292.6 ПКУ). Відображати дохід у момент отримання грошових коштів безпосередньо комісіонером від покупців товарів, послуг, робіт, що передаються на реалізацію, не треба.

Майте на увазі! У ситуації, коли комісіонер, отримавши виручку за товар, перераховує її комітенту, але раніше утримавши з неї свою комісійну винагороду (про негативні наслідки такої ситуації детальніше див. далі), до доходу єдиноподатнику-комітенту необхідно включати всю суму грошових коштів, виручених комісіонером за товар. Тобто без її зменшення на суму утриманої посередником комісійної винагороди.

Коли посередництво для ЄП під забороною

Загальні обмеження

Почнемо із загального обмеження, що стосується абсолютно всіх платників ЄП (групи 1 — 3). Єдиноподатниками не можуть бути особи, які здійснюють діяльність у сфері фінансового посередництва ( п.п. 6 п.п. 291.5.1 ПКУ). У КВЕД-2010 фінансове посередництво виділено під кодом 64.1.

Водночас хочемо попередити. Наприклад, посередництво за договорами про цінні папери не належить до діяльності, пов’язаної з фінансовим посередництвом, а належить до допоміжної діяльності у сфері фінансових послуг (код 66.12). Однак податківці наполягають (див. підкатегорію 107.03 БЗ), що фізособа-підприємець, яка здійснює операції з цінними паперами на користь третіх осіб за свій рахунок або за рахунок цих осіб, не може бути платником єдиного податку. Те ж саме вони зазначають і щодо юросіб, які здійснюють продаж цінних паперів і корпоративних прав (див. підкатегорію 108.01.04 БЗ).

Крім того, не забувайте! Єдиноподатник не повинен займатися забороненою діяльністю, зазначеною в п.п. 291.5.1 ПКУ, використовуючи посередницькі договори (договір комісії або договір доручення) і виступаючи при цьому як у ролі комітента за договором на продаж/поставку, так і в ролі посередника (див. підкатегорію 107.03 БЗ).

Підгрупові обмеження

У платників ЄП групи 3 додаткових підгрупових обмежень немає. Вони можуть без обмежень надавати посередницькі послуги як за договорами комісії, доручення, агентськими договорами, так і за договорами транспортного експедирування. Причому як суб’єктам господарювання — загальносистемникам/єдиноподатникам, так і звичайним громадянам.

Платники ЄП групи 1 можуть займатися тільки роздрібною торгівлею товарами з торговельних місць на ринках і надавати побутові послуги населенню ( п.п. 1 п. 291.4 ПКУ). Зазирнувши до переліку побутових послуг ( п. 291.7 ПКУ), стає абсолютно зрозуміло, що для єдиноподатників групи 1 будь-яке посередництво (як у ролі комісіонера, так і в ролі комітента за договором на продаж) однозначно під забороною.

Платники ЄП групи 2 можуть надавати послуги населенню або платникам єдиного податку: як юридичним, так і фізичним особам ( п.п. 2 п. 291.4 ПКУ). Якщо послуги планується надавати суб’єкту господарювання, який не є платником єдиного податку (наприклад, підприємцю на загальній системі оподаткування або підприємству — платнику податку на прибуток), то про роботу у групі 2 доведеться забути.

Єдиноподатники групи 2 не можуть надавати послуги, у тому числі й посередницькі, суб’єктам- загальносистемникам

Крім того, платники з групи 2 повинні дотримуватися ще одного обмеження (вже щодо всіх, а не тільки «заборонених», осіб), передбачене в тому ж п. 291.4 ПКУ, — не надавати посередницькі послуги з купівлі, продажу, оренди та оцінки нерухомого майна (група 70.31 КВЕД ДК 009:2005)

З 01.01.2015 р. реформаторські зміни до ПКУ прояснили ситуацію. Тепер уже абсолютно зрозуміло, як бути в разі здійснення підприємцями 1 і 2 груп діяльності, не передбаченої критеріями вибору таких груп ( п. 291.4 ПКУ). Порушник повинен:

1) залишити спрощену систему (перейти на загальну) з 1-го числа місяця, наступного за кварталом, в якому мала місце «заборонена» діяльність ( п.п. 9 п.п. 298.2.3 ПКУ);

2) із суми отриманого доходу від наданої «забороненої» посередницької послуги сплатити єдиний податок — за ставкою 15 % ( п.п. 5 п. 293.4 ПКУ).

Винагорода за заліком: наслідки для ЄП

Комітентові обов’язково слід уникати ситуації, коли посередник-комісіонер утримує свою винагороду з виручки і перераховує тільки частину виручки комітенту. Для єдиноподатника-комісіонера така ситуація нічим не загрожує, а ось для єдиноподатника-комітента така ситуація вкрай небезпечна.

По-перше, розрахунок за посередницькі послуги шляхом заліку (утримання винагороди з виручки комісіонера) не допустимий для єдиноподатників ( п. 291.6 ПКУ).

Єдиноподатники (групи 1 — 3) повинні проводити розрахунки за товари (роботи, послуги) виключно у грошовій формі (готівковій та безготівковій)

У результаті єдиноподатник-комітент змушений буде:

1) залишити спрощену систему (перейти на загальну) з 1-го числа місяця, наступного за податковим періодом, в якому було застосовано «заборонений» спосіб розрахунку ( п.п. 4 п.п. 298.2.3 ПКУ);

2) у частині винагороди, сплаченої «не грошовим», а заліковим способом, комісіонеру-фізособі доведеться сплатити єдиний податок — за ставкою 15 %; юрособі — у розмірі подвійної ставки ( п.п. 2 пп. 293.4 і 293.5 ПКУ).

По-друге, комітенту надходитиме вже зменшена, з урахуванням утриманої винагороди, сума коштів на поточний рахунок. У цьому випадку податківці неодмінно вимагатимуть уключати до доходу в тому числі й утриману комісіонером частину виручки, що не надійшла на рахунок єдиноподатника. І якщо ви зробили таку операцію, то податківці напевно оподаткують за ставкою 15 % (у подвійному розмірі) усю суму.

Тому розрахунки з комісіонером єдиноподатнику-комітенту слід здійснювати виключно окремим платежем.

висновки

  • В єдиноподатників-посередників доходом є тільки сума отриманої винагороди повіреного (агента). Транзитні кошти не є доходом.

  • Єдиноподатники групи 2 не можуть бути посередниками суб’єктів-загальносистемників.

  • Єдиноподатнику-комітенту розрахунки з комісіонером слід здійснювати виключно окремим платежем.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі