Замовник відмовляється підписувати акт: що з ПДВ?

Нестеренко Максим, податковий експерт
У цій статті обговоримо досить поширену ситуацію. Про це свідчать запитання наших читачів на «гарячій лінії». Підприємство за договором підряду виконало роботи для замовника і оформило їх актом виконаних робіт. Замовник відмовляється підписувати акт, посилаючись на завищення вартості робіт. Чи зобов’язаний підрядник нараховувати собі податкові зобов’язання з ПДВ на підставі акта, не підписаного замовником?

На перший погляд, озвучені проблеми можуть здаватися дріб’язковими. Але перед багатьма платниками вони постають цілком серйозно, перш за все з огляду на позицію податківців. Чи є ця позиція правильною?

Отже, маємо укладений договір підряду (ст. 837 ЦКУ). Виконавши передбачену договором роботу, підрядник фіксує передачу результатів робіт бухгалтерським документом — актом*.

* Наприклад, якщо йдеться про будівельні підрядні роботи, то передача їх результатів може оформлюватися актом за формою № КБ-2в.

Саме тут і виникає основне запитання:  для того, аби зазначений документ повністю «запрацював», чи є обов’язковим підпис на ньому замовника? Адже подекуди так стається, що замовник з тих чи інших причин відмовляється підписувати акт. Як діяти у цьому випадку?

Тут перш за все потрібно звернути увагу на ст. 853 ЦКУ, яка визначає, що прийняти роботу підрядника — це обов’язок, а не право замовника. Саме про це свідчить назва статті і її перша частина. Ось як вона звучить:

замовник зобов’язаний прийняти роботу, виконану підрядником відповідно до договору підряду, оглянути її і в разі виявлення допущених у роботі відступів від умов договору або інших недоліків негайно заявити про них підрядникові

Додатковим аргументом на користь такого прочитання є ч. 4 ст. 882 ЦКУ. Там йдеться про те, що у разі відмови однієї із сторін від підписання акта про це вказується в акті і він підписується другою стороною. Акт, підписаний однією стороною, може бути визнаний недійсним через суд. Але лише у тому разі, якщо мотиви відмови другої сторони від підписання акта визнані судом обґрунтованими.

Саме на підставі останньої норми формують свою позицію податківці. На їхню думку, навіть не підписаний замовником акт є підставою для підрядника нарахувати собі податкові зобов’язання з ПДВ. При цьому підрядник зобов’язаний скласти податкову накладну на постачання результатів робіт (див. консультацію у БЗ, підкатегорія 101.05)**.

** Наразі втратила чинність, але підходу податківців це, найімовірніше, не змінить.

Чи є що заперечити проти такого висновку? Певно, що ні. Бо він підтверджується також позицією судових органів. Зокрема, ВГСУ наголошує: відмова замовника підписувати акт сама по собі не звільняє його від обов’язку приймати і оплачувати виконані роботи. А підрядник не повинен вчиняти жодних дій щодо спонукання замовника до підписання акта виконаних робіт, а має лише констатувати факт відмови від підписання акта (див. п. 6 Оглядового листа ВГСУ від 18.02.2013 р. № 01-06/374/2013).

Аналогічну позицію судів можна помітити і у судовій практиці (див. постанови ВГСУ від 11.05.2012 р. у справі № 21/5005/14068/2011 і від 11.09.2013 р. у справі № 920/563/13).

Також слід зауважити, що ст. 187 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ) не ставить як обов’язкову умову нарахування ПДВ перехід покупцеві права власності на об’єкт постачання (у нашому випадку — результат робіт).

Якщо замовник відмовляється підписувати акт, ЦКУ надає підряднику право звернутися до суду.

Якщо суд визнає акт дійсним — це означатиме, що замовник зобов’язаний прийняти результати робіт — підписати акт

Тобто якщо замовник відмовився підписувати акт, підряднику доведеться вчинити такі три простих кроки:

— крок 1 — зазначити у акті, що замовник відмовився його підписувати (ст. 853, 882 ЦКУ);

— крок 2 — нарахувати податкові зобов’язання з ПДВ (ст. 187 ПКУ);

— крок 3 — звернутися до суду. Якщо суд визнає складений акт недійсним — відкоригувати податкове зобов’язання.

Насамкінець зауважимо, що ситуація, коли замовник відмовляється підписувати акт, — вельми неприємна. Тому рекомендуємо застерігати у договорі, що роботи вважаються прийнятими на підставі інших дій замовника. Такими діями можуть бути, наприклад, оплата робіт замовником чи той факт, що замовник у визначений строк після отримання акта на підпис не повідомив підрядника про свою відмову приймати роботи. Детальніше про це читайте у «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 8, с. 47.

Теги ПДВ акт
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі