№20

Податки та бухгалтерський облік, березень, 2015/№ 20 Інші номери журналу ›
  • Нацбанк підвищив облікову ставку до 30 % річних З 4 березня 2015 року підвищено облікову ставку з 19,5 % до 30,0 % річних (постанова Правління НБУ від 02.03.2015 р. № 154).
  • Підкориговано Положення про реєстрацію платників ПДВ Мінфін наказом від 02.02.2015 р. № 21 вніс зміни до Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затвердженого наказом Мінфіну від 14.11.2014 р. № 1130. Зміни пов’язані з новорічним оновленням Податкового кодексу України у частині зменшення груп платників єдиного податку та вимог до цих платників.
  • Нацбанк продовжив дію обмежень на валютному ринку України Правління Нацбанку постановою «Про врегулювання ситуації на грошово-кредитному та валютному ринках України» від 03.03.2015 р. № 160 (далі — постанова № 160) продовжило низку адміністративних обмежень для стабілізації грошово-кредитного та валютного ринків України.
  • Нардепи пом’якшили умови застосування понижуючих ЄСВ-коефіцієнтів З метою зменшення навантаження на фонд оплати праці парламентарі ухвалили Закон України «Про внесення змін до розділу VIІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (на базі законопроекту від 27.01.2015 р. № 1863).
  • Ліцензування госпдіяльності — за новим законом Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» (на базі законопроекту від 27.11.2014 р. № 0934).
  • Прийнято зміни в оподаткуванні АТО-благодійності Парламент прийняв Закон України «Про внесення змін до статей 165 і 252 Податкового кодексу України» (базовий законопроект від 23.02.2015 р. № 2213), який, зокрема, звільняє від обкладення податком на доходи фізичних осіб (далі — ПДФО) суми благодійної допомоги, яка надається вимушеним переселенцям.
  • Старий «мінус» ПДВ у лютневій декларації: новий «сюрприз» від ДФСУ Сьогодні знов поговоримо про «старі» від’ємні залишки ПДВ. Приводом став підготовлений ДФСУ «на місця» об’ємний лист-роз’яснення. Тобто своєрідний інструктаж «від головних податківців». Ми не могли його залишити без уваги. У ньому контролери на прикладах пояснюють, як заповнювати нову декларацію з ПДВ за лютий / I квартал 2015 року*. На щастя, поки це проект (лист тільки готується до підписання). Утім, окремі його положення вже встигли викликати занепокоєння в громадськості. Чому? Розповімо далі.
  • І знову Звіт з ЄСВ: січневі проблеми, але вже в лютому Мабуть, січнева кампанія з подання ЄСВ-звітності була однією з найнапруженіших. Але вже й лютий позаду, а отже, скоро «друге коло». Чи є зміни? Відповімо чесно: «50/50».
  • Декларація з «роздрібного» акцизу: спроба № 2 Не за горами 20 березня — граничний строк подання декларації з «роздрібного» акцизу за лютий. Дехто думає: «Не вперше — прорвемося». Може, й так... Але краще все ж перед другою спробою освіжити в пам’яті свій перший досвід, одночасно зважаючи на наші рекомендації та останні роз’яснення податківців. Тим більше, що час іще дозволяє.
  • Класифікатор професій оновили: як бути з кадровою документацією Сучасні потреби суспільства, розвиток технологій та й звичайні реорганізаційні «справи» позначаються на назвах професій. Погодьтеся, вже якось «не комільфо» звернутися до перукаря як до цирульника… Ну хіба що жартома. Тому не дивно, що Класифікатор професій постійно модернізується та доповнюється. Наразі маємо чергову порцію «перемін», які набули чинності 01.03.2015 р. Яких саме та як діяти кадровику у зв’язку з черговими оновленнями у Класифікаторі професій* — читайте у статті.
  • Як ліквідувати неприбуткову організацію? Сьогодні знов поговоримо про ліквідацію. Свого часу ми вже розглянули організаційно-облікові особливості ліквідації підприємств і їх філій*. Тепер настала черга неприбуткових організацій (НПО). Тут є свої нюанси. До того ж податковоприбуткова плутанина довкола НПО** змушує багатьох із них замислитися про доцільність свого подальшого існування. І перш за все тих, хто з нового року втратив свій «неприбутковий» статус. Ось тут і стане в нагоді їм ця стаття.
  • У турпоїздку всім колективом — А вже й весна… Давайте з’їздимо… — Кому? — Та не кому, а куди… — Знову відрядження… Як же не хочеться… — Чому ж одразу «відрядження»?! У турпоїздку! Усім колективом! — А-а-а, в турпоїздку… Це ми «за»!
  • Бюджетне відшкодування: якщо будуємо на продаж і аванс замовника отримано/повернено Приводом для написання статті стала ситуація з життя підприємства (запитання надійшло на «гарячу лінію»). Коротко опишемо її. Підприємство будує об’єкти на продаж (накопичуючи податковий кредит з ПДВ). У зв’язку з цим цікавиться можливістю отримання бюджетного відшкодування (БВ). Крім того, підприємство хвилює, чи збережеться БВ, якщо отриманий аванс потім повертається замовнику. Ну що ж, давайте розбиратися.
  • «Гоп-стоп, мы подошли из-за угла» (відрядженого працівника обікрали: розбираємося з наслідками) У працівника під час перебування у відрядженні були викрадені грошові кошти і речі (ноутбук та мобільний), що належать підприємству. Якими будуть наслідки всього цього для підприємства і для працівника? Чи може підприємство стягнути з нього суму збитку?
  • Чек РРО, розрахункова квитанція і товарний чек — первинні документи чи ні? Ви, звичайно, прекрасно знаєте, що будь-яка господарська операція повинна знайти своє відображення в обліку підприємства. А підставою для цього слугують правильно складені первинні документи. Цікаво, чи вважаються фіскальний касовий чек, розрахункова квитанція форми № РК-1 і товарний чек первинними документами? Чи можна на їх підставі суми, витрачені на придбання товарів (послуг) за готівку, відносити до витрат підприємства? Чи це тільки розрахункові документи і в облікових цілях в такому разі знадобляться ще додаткові документи — накладні, акти виконаних робіт тощо? З такими запитаннями звернувся до редакції наш читач. Пропонуємо знайти відповіді на них разом.
  • Замовник відмовляється підписувати акт: що з ПДВ? У цій статті обговоримо досить поширену ситуацію. Про це свідчать запитання наших читачів на «гарячій лінії». Підприємство за договором підряду виконало роботи для замовника і оформило їх актом виконаних робіт. Замовник відмовляється підписувати акт, посилаючись на завищення вартості робіт. Чи зобов’язаний підрядник нараховувати собі податкові зобов’язання з ПДВ на підставі акта, не підписаного замовником?
  • Витрати ФОП-загальносистемників: обліковуємо по-новому Податкова реформа зачепила й ФОП-загальносистемників, відчутно перекроївши їм склад витрат. Про те, яким витратам пощастило опинитися в заповітному списку, а яким ні, ви дізнаєтеся в цій статті.
  • Пільга для пожертвувань в АТО — не для ФОП-загальносистемників Здійснюю підприємницьку діяльність на загальній системі оподаткування. У 2014 році неодноразово надавав грошову і матеріальну допомогу (промисловими та продуктовими товарами, якими торгую) для потреб армії і Нацгвардії. Уключив такі суми собі до витрат за декларацією за минулий рік. А тепер ось почав сумніватися, чи правильно я вчинив? Розсудіть, будь ласка.
  • Січневі послуги від нерезидента: чи реєструвати ПН в ЄРПН? Наше підприємство в січні 2015 року отримало послуги від нерезидента. Місце їх надання — митна територія України. Тому ми, як і належить, за цією операцією виписали самі собі податкову накладну і включили її до січневої декларації з ПДВ. Чи потрібно було реєструвати цю податкову накладну в ЄРПН?
  • Два (договори) — в одній (податковій накладній): чи можливо? Підприємство — платник ПДВ поставило без передоплати іншому підприємству — платнику ПДВ товар за двома різними договорами купівлі-продажу одночасно, тобто в один день. Чи можна оформити одну податкову накладну на весь поставлений товар?
  • Кримчанин з українським паспортом: уже нерезидент, але ще не іноземець На підприємство прийнятий працівник з кримською пропискою в українському паспорті. Чи потрібно отримувати дозвіл на використання праці іноземця?
  • Орендар — тут, орендодавець — там: куди сплачувати ПДФО? Підприємець орендує приміщення у фізособи-непідприємця. Куди сплачувати ПДФО із суми орендної плати: за місцем реєстрації орендодавця чи орендаря?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі