Теми статей
Обрати теми

«Філіальні мотиви» та ЄСВ

Клиженко Я., Ушакова Л., Хмелевська О.
Підприємство планує відкрити філію. Куди сплачувати ЄСВ, що справлятиметься з виплат, нарахованих працівникам цієї філії?

Відокремлені підрозділи юрособи, до яких належать і її філії, вважаються платниками ЄСВ, коли щодо них виконано дві умови (див. абзаци другий, п’ятий п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону № 2464). Перша — вони мають окремий баланс. Друга — такі підрозділи самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами.

Візьміть до уваги: усі новостворені відокремлені підрозділи податківці обліковують як неплатників ЄСВ. Чому? Річ у тім, що на момент надходження відомостей про створення відокремлених підрозділів вони просто не знають, якими повноваженнями наділило головне підприємство такі підрозділи.

Про те, що відокремлений підрозділ має потрапити до групи платників ЄСВ (тобто щодо нього виконуються дві умови, перелічені вище), головне підприємство зобов’язане повідомити податківців за місцем перебування такого підрозділу. У який строк це потрібно зробити? Протягом десяти днів з дня прийняття рішення про виділення відокремленого підрозділу на окремий баланс і надання йому можливості самостійно вести розрахунки із застрахованими особами.

Відокремлені підрозділи — платники ЄСВ сплачують внесок самостійно за місцем своєї територіальної реєстрації.

А ось ЄСВ з доходів найманих працівників відок­ремлених підрозділів — неплатників ЄСВ сплачує головне підприємство за своїм місцезнаходженням.

Зі звітністю питання вирішується аналогічним чином.

Теги філія ЄСВ
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі