№40

Податки та бухгалтерський облік, травень, 2015/№ 40 Інші номери журналу ›
  • Закон про захист прав інвесторів: що під обкладинкою? Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав інвесторів» від 07.04.2015 р. № 289-VIII, зокрема, визначено, що посадові особи відповідають за збитки, завдані ними господарському товариству.
  • Податковий облік рахунків: за мовчазною згодою Законом України «Про внесення змін до статті 69 Податкового кодексу України щодо спрощення умов ведення бізнесу» від 21.04.2015 р. № 344-VIII запроваджено принцип мовчазної згоди в частині повідомлення про взяття контролюючими органами рахунків платників податків на облік.
  • Вилучення майна: надається копія протоколу про обшук Парламент ухвалив Закон України «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо порядку тимчасового вилучення майна та проведення обшуку» (базовий законопроект від 19.02.2015 р. № 2181).
  • «Ні» — військовому збору з обміну валюти! Парламент ухвалив Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо військового збору» (базовий законопроект від 19.03.2015 р. № 2436).
  • До уваги сільгосппідприємств Кабмін постановою від 05.05.2015 р. № 262 вніс зміни до Порядку акумулювання сільськогосподарськими підприємствами сум податку на додану вартість на спеціальних рахунках, відкритих у банках та/або органах, які здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів, затвердженого урядовою постановою від 12.01.2011 р. № 11.
  • Щодо стягнення заборгованості з електронних ПДВ-рахунків ДФСУ та Держказначейство у листі від 12.03.2015 р. № 5780/5/99-99-23-05-16 звернули увагу, що мають місце випадки, коли держвиконавці направляють до Казначейства платіжні вимоги про стягнення всіх видів заборгованостей з електронних рахунків на підставі рішення суду та постанови про арешт коштів на таких рахунках платників податків. Це, в свою чергу, призводить до неможливості сплати платниками податкових зобов’язань із ПДВ до бюджету.
  • Чекаємо на нові декларації з «майнових» податків Мінфін затвердив нові форми: — Податкової декларації з транспортного податку (наказ від 10.04.2015 р. № 415); — Податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (наказ від 10.04.2015 р. № 408).
  • Понижуючий коефіцієнт для ставки ЄСВ Хочемо застосувати понижуючий коефіцієнт до ставки ЄСВ. На що слід звернути увагу?
  • ЄСВ з МЗП У яких випадках працює вимога про сплату ЄСВ з МЗП*, а в яких ні? Чи потрібно дотримуватися цієї вимоги при виплаті авансу?
  • «Філіальні мотиви» та ЄСВ Підприємство планує відкрити філію. Куди сплачувати ЄСВ, що справлятиметься з виплат, нарахованих працівникам цієї філії?
  • Якщо стаж підвів… Страховий стаж працівника менше 5 років. У зв’язку з цим період хвороби був оплачений виходячи з 60 % середньої зарплати. Чи потрібно в цьому випадку застосовувати вимогу про сплату ЄСВ з МЗП, якщо дохід за місяць виявився менше МЗП?
  • Компенсація за відпустку після звільнення: що з ЄСВ? Працівнику після звільнення нараховуємо компенсацію за невикористані дні щорічної відпустки. Чи потрібно нараховувати та утримувати ЄСВ?
  • Людини немає, а податки є Лікарняний листок надано через півроку після смерті працівника. Чи підлягає він оплаті? Якщо так, то чи потрібно обкладати суму лікарняних ПДФО, ВЗ та ЄСВ?
  • Немає діяльності, немає доходу, немає ЄСВ ФОП на загальній системі не отримував доходи з 01.01.2015 р., а з II кварталу 2015 року він узагалі призупинив діяльність. Чи потрібно йому сплачувати ЄСВ за місяці, в яких він не працював та не отримував дохід?
  • Здрастуй, пенсія єдиноподатника! Прощавай, ЄСВ! Я ФОП-єдиноподатник групи 2, невдовзі збираюсь вийти на пенсію за віком. Чи можу я не сплачувати ЄСВ за себе і з якого місяця?
  • Комісіонка + ПДФО + ВЗ = дружба? Приватний підприємець займається комісійною торгівлею побутовою технікою. Чи повинен він утримувати із суми доходу, що виплачується власникам товару, ПДФО та ВЗ?
  • Звільнити-прийняти. А ПСП застосовувати? На підприємстві звільняється працівник. На його місце буде прийнятий інший. Чи застосовується ПСП до зарплати таких працівників?
  • Благодійна допомога бійцю АТО Надаємо допомогу пораненому бійцю АТО (не наш працівник). Як краще у плані ПДФО-навантаження: перерахувати кошти на рахунок бійця чи через благодійну організацію?
  • Поворотну фіндопомогу не відобразили в формі № 1ДФ Фізособі (засновнику) підприємство повернуло безпроцентну фінансову допомогу. Які наслідки будуть, якщо не відобразити таке повернення в формі № 1ДФ?
  • ПСП «на дітей» У працівниці підприємства троє дітей. Як застосувати до її зарплати ПСП?
  • Дивіденди засновнику — не завжди зарплата Виплачуємо дивіденди єдиному засновнику. Чи прирівнюється така виплата дивідендів до зарплати? Як їх оподатковувати?
  • Відображення ВЗ у формі № 1ДФ посередником При купівлі-продажу рухомого майна між фізособами посередник виступає податковим агентом. А як бути з ВЗ?
  • ПДФО і ВЗ з доходів нотаріуса Підприємство оплачує послуги нотаріуса (безготівково та через підзвітну особу). Чи потрібно утримувати ПДФО і ВЗ?
  • Сумісники в ЄСВ- та ПДФО-звітності Де показувати сумісників у Податковому розрахунку за формою № 1ДФ і в Звіті з ЄСВ?
  • Контрагент не реєструє ПН/РК: вживаємо заходи «Справа допомоги потопаючим — справа рук самих потопаючих» (І. Ільф, Є. Петров, «Дванадцять стільців») Командує парадом при ЄРПН-реєстрації практично завжди постачальник. На ньому реєстрація всіх без винятку податкових накладних (ПН) і розрахунків коригування (РК) з додатними сумами. Але й покупець не залишився осторонь. Йому дісталася роль ЄРПН-реєстратора за зменшуючим РК. Як зобов’язати «реєстраторів» справно виконувати свої настільки важливі зобов’язання, і поговоримо в цій статті.
  • Дивіденди: нові податковоприбуткові моменти Ваш бізнес процвітає і ви вирішили потішити своїх учасників дивідендами? А можливо, ви самі отримуєте дивіденди від емітента? Ознайомтеся з новим порядком відображення цих операцій в податковоприбутковому обліку, що діє з 01.01.2015 р. І тоді будь-які «дивідендні» завдання зможете лускати як горіхи.
  • Cільгосп-ПДВ у нових умовах: акумулюємо правильно Система електронного адміністрування податку на додану вартість (у тому числі так званого сільгосп-ПДВ, тобто ПДВ зі спеціальним режимом оподаткування діяльності у сфері сільського та лісового господарства, а також рибальства) продовжує набирати оберти. І цілком природно зростання кількості запитань щодо практики її функціювання. Цією публікацією надаємо відповіді на найбільш типові запитання сільгосппідприємств, що отримані нами в ході проведених редакцією вебінарів.
  • «Прости — прощай…» (прощення частини боргу за імпорт — облікові наслідки) У світлі останніх подій з нацвалютою приказка «Як не крутись, а за позикою розплатись» для українських госпсуб’єктів стає все менш актуальною. Особливо, коли йдеться про інвалютні борги з імпорту. Це підтверджується й усе більшою «популярністю» ситуацій з частковим прощенням боргів за контрактами за поставлені до України імпортні товари. Відповідно почастішали й запитання, як таке часткове прощення нерезидентом боргу вплине на податковий і бухгалтерський облік облагодіяного резидента. Давайте розбиратися разом.
  • Поліпшення орендованих ОЗ: повертаємо орендодавцеві Сьогодні в нових податковоприбуткових реаліях відповідаємо на доволі розповсюджені запитання з редакційної пошти. Підприємство орендує об’єкт основних засобів (ОЗ) і здійснює його поліпшення. Витрати на поліпшення орендодавець не компенсує. Як обліковувати це поліпшення у 2015 році? Чи потрібно орендареві нараховувати ПДВ, якщо він повертає об’єкт оренди орендодавцю? Чи дозволено включати недоамортизовану частку його вартості до складу витрат? Про це — прямо зараз!
  • Індексація заробітної плати за червень 2015 року Індексацію заробітної плати повинні проводити всі роботодавці. Індекси для проведення індексації грошових доходів за травень 2015 року ви знайдете в «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 30, с. 41. Тобто щоб проіндексувати зарплату поточного місяця — травня, зверніться до відповідної таблиці зазначеного номера.
  • Доходи за 2002 — 2015 рр. виплачені у травні 2015 року: розраховуємо компенсацію Величини приросту індексів споживчих цін для розрахунку компенсації у зв’язку з порушенням строків виплати зарплати в разі погашення боргів у квітні 2015 року шукайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 30, с. 42. У сьогоднішньому номері наведемо індекси для розрахунку суми компенсації за доходами, нарахованими у 2002 — 2015 роках, якщо вони виплачуються у травні 2015 року.
  • Новий святковий день та компенсація невикористаних днів щорічної відпустки при звільненні Працівника прийнято на роботу 10.10.2012 р., звільняється він 24.04.2015 р. Тривалість щорічної основної відпустки становить 24 календарних дні. За перший та другий робочі роки відпустку було використано в повному обсязі. Як розрахувати дні щорічної відпустки, які підлягають компенсації при звільненні?
  • Щорічна відпустка зі святкового дня: можна чи ні? За графіком змінності робоча зміна сторожа припадає на 01.05.2015 р., тобто святковий день. Цей працівник просить надати йому відпустку саме з 01.05.2015 р. тривалістю 14 календарних днів. Адміністрація підприємства не проти, та чи правильно це з точки зору трудового законодавства?
  • Рядок 9.1 декларації з ПДВ: наростаючим підсумком чи ні Ми звітуємо з ПДВ щомісячно, і в нас запитання щодо ряд. 9.1 декларації з ПДВ. Як його заповнювати: наростаючим підсумком, починаючи з лютого, чи помісячно?
  • Придбання за ставкою 0 %: шукаємо місце в декларації з ПДВ Підкажіть, будь ласка, де в декларації з ПДВ відображати придбання за ставкою 0 % (міжнародні перевезення) для операцій, що оподатковуються за ставкою 20 %?
  • Помилки у ВЗ виявлені податківцями Чи мають право податківці перевіряти правильність відображення «нового» від’ємного значення (ВЗ), що утворилося в деклараціях з ПДВ після 01.02.2015 р.? Як результати помилки, виявлені податківцями в новому ВЗ, показати в декларації з ПДВ?
  • «Наша людина!»: нерезидент в податковій накладній Підприємство отримує від нерезидента послуги, місце постачання яких визначене на митній території України. Як заповнювати у податковій накладній на постачання таких послуг найменування і місцезнаходження продавця — нерезидента?
  • Не перерахували КР до бюджету: чи є тут кримінал? Останнім часом у нас було багато інвалютних повернень. Нещодавно почули, що позитивні курсові різниці від повернень такої інвалюти треба перераховувати до бюджету. Підкажіть, чого чекати, якщо ми цього не робили? Чи можуть розцінити такі дії як ухилення від сплати податків?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі