Якщо стаж підвів…

Клиженко Я., Ушакова Л., Хмелевська О.
Страховий стаж працівника менше 5 років. У зв’язку з цим період хвороби був оплачений виходячи з 60 % середньої зарплати. Чи потрібно в цьому випадку застосовувати вимогу про сплату ЄСВ з МЗП, якщо дохід за місяць виявився менше МЗП?

Так, дійсно, незначний страховий стаж працівника може зіграти злий жарт не тільки з таким працівником, а і з його роботодавцем. І зауважте, усе це в межах закону ☹.

І якщо працівник, як-то кажуть, сам винен (не напрацював стаж, ось і отримав копійчані лікарняні), то роботодавця «карають гривнею». Лише тому, що законодавці не врахували цей момент, коли прописували вимогу про сплату ЄСВ з МЗП. Але тут уже «маємо те, що маємо»…

А маємо ми ось що. Якщо база справляння ЄСВ (крім ЦПД) у працівника, який хворіє та працевлаштований за основним місцем роботи і не є інвалідом, не перевищує МЗП, ЄСВ у частині нарахувань сплачуйте з МЗП. На різницю між МЗП і фактичною базою справляння ЄСВ нараховуйте за ставкою:

— установленою підприємству згідно з класом профризику, якщо до бази справляння ЄСВ разом з лікарняними входить зарплата;

— 33,2 %, якщо працівнику у звітному місяці було нараховано тільки лікарняні або лікарняні й допомогу по вагітності та пологах.

Якщо початок і закінчення тимчасової непрацездатності працівника припадають на різні місяці, то:

1) у місяці відкриття лікарняного ЄСВ нараховуйте на зарплату за фактично відпрацьовані дні місяця без урахування вимоги про ЄСВ з МЗП;

2) після надання листка непрацездатності для цілей порівняння з МЗП лікарняні відносьте до місяців, за які їх нараховано;

3) у разі якщо після розподілу лікарняних в місяці, за який їх нараховано, загальний дохід менше МЗП, застосовуйте вимогу про ЄСВ з МЗП.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі