Теми статей
Обрати теми

Здрастуй, пенсія єдиноподатника! Прощавай, ЄСВ!

Клиженко Я., Ушакова Л., Хмелевська О.
Я ФОП-єдиноподатник групи 2, невдовзі збираюсь вийти на пенсію за віком. Чи можу я не сплачувати ЄСВ за себе і з якого місяця?

Так, можете. ФОП-єдиноподатникам надано право після виходу та призначення  пенсії за віком не сплачувати ЄСВ за себе ( ч. 4 ст. 4 Закону № 2464). Але як користуватися цією пільгою? Можна просто припинити перераховувати суму ЄСВ чи є спеціальні правила? На жаль, вказівки з цього приводу в  Законі № 2464 відсутні, як немає їх і в підзаконній Інструкції № 455.

Висловимо свої міркування. Тільки-но єдиноподатник вийшов на пенсію, він користується пільгою і не сплачує ЄСВ за себе. Коли виникає це право? З місяця, наступного за місяцем, в якому було отримано відповідний статус (підкатегорія 301.04.02 БЗ). Пояснимо: ви вийшли на пенсію в липні 2015 року, отже, за серпень 2015 року ви вже можете не сплачувати ЄСВ. З місяців III кварталу вам потрібно заплатити тільки ЄСВ за липень. Ви можете це зробити до 20 жовтня 2015 року (у строк для сплати ЄСВ за III квартал 2015 року).

Але, на думку податківців, просто припинити сплату ЄСВ не достатньо. Вони наполягають на тому, що відбулася зміна статусу платника, про яку потрібно письмово повідомити свою ДПІ на підставі п. 2 ч. 1 ст. 6 Закону № 2464 (підкатегорія 301.04.02 БЗ). Для цього надають письмову заяву довільної форми та копію пенсійного посвідчення. Про те, в які строки потрібно повідомити податківців, в роз’ясненні не зазначено.

Зверніть увагу: пенсійне посвідчення вам можуть видати через декілька тижнів після виходу на пенсію, раніше цього моменту ви копію не надішлете. Однак скористатися звільненням від ЄСВ ви зможете з наступного місяця. Адже в  п2 ч. 1 ст. 6 Закону № 2464 говориться про право, а не обов’язок повідомляти ДПІ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі