Теми статей
Обрати теми

Гарантійний платіж з оренди та ПДВ

Ольга Ольховик, податковий експерт
Наше підприємство надає в оренду будівлю. Договором оренди передбачено необхідність оплати орендарем гарантійного платежу. На яку дату потрібно нарахувати зобов’язання з ПДВ, якщо відбувається залік такого гарантійного платежу в рахунок оплати орендних платежів? (м. Львів)

Дата нарахування податкових зобов’язань (ПЗ) залежатиме від суті гарантійного платежу, що повинна бути визначена в договорі. ПЗ мають бути нараховані або на дату надходження гарантійного платежу, або на дату заліку гарантійного платежу в рахунок оплати за оренду. Пояснимо детальніше.

Гарантійний платіж є видом забезпечення виконання зобов’язань за договором оренди. Згідно з п. 1 ст. 546 ЦКУ виконання зобов’язання може забезпечуватися неустойкою, порукою, гарантією, заставою, притриманням або завдатком. У нашому випадку, гарантійний платіж може виступати в ролі завдатку чи застави.

Згідно з п. 1 ст. 570 ЦКУ завдаток — це грошова сума або рухоме майно, що видається кредитору боржником у рахунок платежів за договором, на підтвердження зобов’язань та на забезпечення їх виконання. Тому якщо в договорі передбачено, що гарантійний платіж зараховується в оплату орендних платежів і є забезпеченням цих платежів, він у розумінні ЦКУ є завдатком за послуги оренди, що будуть надані.

Гарантійний платіж у вигляді завдатку є об’єктом обкладення ПДВ ( п. 185.1 ПКУ), ПЗ нараховуються на дату надходження такого гарантійного платежу.

Якщо гарантійний платіж забезпечує вимоги, які можуть виникнути в майбутньому (наприклад, якщо гарантійний платіж є забезпеченням збереження майна, що передається), то такий гарантійний платіж є заставою. Дата виникнення ПЗ у такому разі залежить від умов договору.

Якщо, наприклад, умовами договору передбачено залік суми гарантійного платежу в рахунок оплати за останній місяць оренди, ПЗ мають бути нараховані на дату надходження такого гарантійного платежу.

Якщо ж такий гарантійний платіж підлягає поверненню після закінчення строку оренди, він не є об’єктом обкладення ПДВ, оскільки не є компенсацією вартості послуг оренди, що надаються. Факт надходження такого гарантійного платежу, як і факт його повернення, після закінчення строку оренди не змінить ПЗ з ПДВ.

На практиці трапляються випадки, коли протягом строку оренди підприємства домовляються про зміну цільового призначення гарантійного платежу. І гарантійний платіж, що підлягає поверненню сьогодні, завтра йде в рахунок платежів за оренду. Що ж відбувається з ПДВ у цьому випадку?

Перш за все зазначимо, що всі усні домовленості підприємств з цього питання мають бути закріплені в додатковій угоді до договору оренди. Тоді на дату підписання додаткової угоди орендодавець визнає гарантійний платіж оплатою за послуги оренди й нараховує зобов’язання з ПДВ з урахуванням вимог п. 187.1 ПКУ.

Цю точку зору підтримують і податківці в листі ДФСУ від 04.09.2014 р. № 2890/6/99-99-19-03-02-15.

Якщо ж гарантійний платіж за договором перераховується орендодавцю як аванс за договором, але у разі дострокового розірвання перетворюється на неустойку (штраф), то при отриманні коштів орендар повинен нарахувати ПЗ і виписати ПН (як по орендній платі), а в момент трансформації в неустойку (після дострокового розірвання) - зменшити їх, склавши РК до виписаної раніше ПН, адже неустойка ПДВ не обкладається.

Теги оренда
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі