Теми статей
Обрати теми

Гуляти так гуляти… увесь новорічно-різдвяний тиждень!

Лілія Ушакова, експерт з питань оплати праці
Новий рік, Різдво, гуляння від світання і до смеркання… Ну про яку роботу в новорічно-різдвяний тиждень може йтися?! Та тут впору спеціальні дні відпочинку від свят виділяти! Щоб відпочити від олів’є, мандаринів і нескінченних спроб навести лад у домі перед і після відвідування гостей ☺. Підтримати працівників у їх прагненні відпочити готові багато роботодавців. Про те, як організувати відпочинок у новорічно-різдвяний тиждень і не тільки, читайте далі.

У 2016 році 1 січня припадає вдало — на п’ятницю. А ось 7 січня — це четвер, і, отже, у п’ятницю після свята потрібно буде йти на роботу. У такій ситуації, самі розумієте, аж проситься п’ятницю 8 січня зробити вихідним днем. Те саме можна сказати і про жіноче свято 8 березня. У 2016 році воно припадає на вівторок. Ну якось це неправильно виходити після вихідних на один день 7 березня на роботу, щоб потім знову піти «в загул». «Ось узяти б і зробити 8 січня і 7 березня в 2016 році вихідними днями, — подумає якийсь директор. — Тільки як це оформити, щоб нічого не порушити?» Ми зараз усе розповімо.

Перенесення за КМУ

Щорічно КМУ рекомендує переносити окремі робочі дні, що передують або йдуть за святковими та неробочими днями. Можливість такого перенесення передбачена ч. 4 ст. 67 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р. (далі — КЗпП). А його мета — створити сприятливі умови для використання святкових і неробочих днів, а також раціонального використання робочого часу.

Проте за традицією, що склалася, ці рекомендації запізнюються. Адже згідно з КЗпП (див. ч. 4 ст. 67)

КМУ повинен надавати рекомендації про перенесення робочих днів не пізніше ніж за три місяці до такого перенесення

Така завчасність пов’язана з тим, що роботодавець, який застосовуватиме рекомендації КМУ, повинен:

— по-перше, погодити перенесення вихідних і робочих днів на підприємстві з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником);

— по-друге, видати наказ (розпорядження) про перенесення робочих днів не пізніше, ніж за два місяці до такого перенесення.

На жаль, на сьогодні існує тільки проект розпорядження КМУ про перенесення робочих днів у 2016 році. Ним планується для працівників, яким установлено п’ятиденний робочий тиждень з двома вихідними днями, перенести робочі дні з:

п’ятниці 8 січня — на суботу 16 січня;

понеділка 7 березня — на суботу 12 березня;

понеділка 27 червня — на суботу 2 липня.

Ну гаразд, березень, червень 2016 року ще не скоро — дочекаємося КМУ, погодимо, видамо наказ, але із січнем, виходить, уже «пролетіли» за строками! Як оформити перенесення?!

На наш погляд, у ситуації, що склалася, щоб уникнути конфліктів, для перенесення робочого дня з п’ятниці 8 січня на суботу 16 січня необхідно припиняти чекати розпорядження КМУ. Адже воно має рекомендаційний характер. І роботодавці — госпрозрахункові підприємства можуть вирішити питання перенесення самостійно. Головне — все правильно оформити, а саме: отримати згоду всіх працівників на перенесення та видати наказ (розпорядження) про таке перенесення. Інакше є ймовірність, що якийсь Павлик Морозов із числа працівників вирішить звернутися до органу Держпраці за захистом своїх прав. Мовляв, не попередили, порушили ст. 67 КЗпП Тож краще перестрахуватися. До речі, не забудьте отримати таку згоду від працівників, які перебували у відпустці чи хворіли. Якщо немає їх письмової згоди, то невихід на роботу в день, на який перенесли робочий день, для них не можна вважати прогулом.

Якщо ви переноситимете робочі дні, як напланував у своєму проекті розпорядження КМУ, то врахуйте, що:

— тривалість робочого дня в суботу 12 березня і 2 липня повинна дорівнювати тривалості робочого дня, за який проводиться відробіток (тобто 7 березня і 27 червня відповідно). Оскільки 7 березня і 27 червня у 2016 році — дні, що передують святковим, то тривалість роботи в такі дні скорочується на одну годину. Отже, у суботу 12 березня і 2 липня ваші працівники повинні працювати на годину менше;

— у червні та липні зміниться норма робочого часу. Тому

усі дії, що стосуються надання відпусток, виходу на роботу, розрахунку лікарняних, повинні здійснюватися на підставі зміненого у зв’язку з перенесенням робочих днів графіка роботи підприємства

При перенесенні робочих днів у табелі обліку використання робочого часу 8 січня, 7 березня і 27 червня позначайте як вихідні (поля таких днів можна залишати незаповненими або проставляти в них прочерк). А дні, на які перенесені робочі дні, відповідно, як робочі (проставляються години (дні) роботи).

Якщо працівник, який знав про перенесення робочих днів, відсутній на роботі в установлені робочі дні з поважної причини, він повинен підтвердити це відповідним документом (наприклад, надати листок непрацездатності). Відсутність на роботі в установлений робочий день без поважної причини можна кваліфікувати як прогул.

Невинувата я, він сам прийшов… із заявою

Ні для кого не секрет, що відірватися на повну на святах бухгалтерам заважають звіти. Але є працівники, яким у перед/післясвяткові дні робити нічого. Припустимо, працює на фірмі менеджер із продажів. Загальне перенесення робочих днів на фірмі не практикують. Та ось печалька: 8 січня з цим менеджером контрагенти працювати не хочуть — вони відпочивають. Але запрошують попрацювати в суботу 16 січня. Як бути? Чи можна для нього перенести робочі дні? Так, можна, якщо не постраждає виробничий процес і, звичайно ж, не буде проти такого перенесення роботодавець.

Звісно, таке перенесення має бути належним чином оформлене. Адже усі ми люди. Повеселився на відпочинку, впав — травма… Як потім роботодавцю довести, що вона не виробнича, якщо за папірцями цей працівник працював за повною програмою, а не відпочивав? Тому документальному оформленню приділяємо особливу увагу.

Оскільки в нашому випадку ініціатива йде від працівника, то він подає на ім’я керівника заяву з проханням перенести конкретні робочі дні на такі самі конкретні вихідні дні. На підставі заяви працівника керівник видає наказ (розпорядження) про перенесення робочих днів.

З Нового року до Різдва — гуляй, душе!

Чимало госпрозрахункових підприємств, та й підприємці вважатимуть за краще дружно відпочивати всім колективом з 1 по 8 січня. Як такі новорічні «канікули» оформити документально? Розглянемо можливі варіанти, що не ображають працівників (тобто відпустку «за свій рахунок» не пропонуємо!).

Варіант 1. Усі — у щорічну відпустку! Якщо працівники «за» відпочинок, вони можуть подати роботодавцю заяви з проханням надати частину щорічної відпустки тривалістю 4 календарні дні з 4 січня 2016 року. У цей період підприємство не працюватиме, а працівники насолоджуватимуться відпочинком.

Варіант 2. Передбачити в колективному (трудовому) договорі надання працівникам «новорічно-різдвяної» оплачуваної відпустки. Незважаючи на те що така відпустка не підпадає під жоден вид із передбачених ст. 4 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР, можливість її встановлення в колективному (трудовому) договорі прописана в ч. 2 ст. 4 цього Закону.

Щоб піти в таку відпустку, працівник подає роботодавцю заяву, а останній видає відповідний наказ (розпорядження).

Варіант 3. Граємо з нормою. У колдоговорі можна передбачити можливість установлення меншої нормальної тривалості робочого часу в окремі тижні (місяці) календарного року ( ч. 2 ст. 50 КЗпП). Зверніть увагу: нормальна тривалість робочого часу не повинна перевищувати 40 годин на тиждень.

Припустимо, що підприємство внесло відповідні зміни до колдоговору, передбачивши можливість установлення меншої нормальної тривалості робочого часу для січня.

При п’ятиденному робочому тижні в січні 2016 року норма тривалості робочого часу становить 151 годину. Якщо робота не проводитиметься 4 — 6 і 8 січня, то тривалість робочого часу в січні 2014 року складатиме 120 годин (151 - 31). Про встановлення норми робочого часу на січень 2016 року видаєте наказ (розпорядження) керівника.

Важливо! Установлення меншої тривалості робочого часу є, по суті, зміною режиму роботи, тобто зміною істотних умов праці. Про таку зміну працівників слід попереджати не пізніше ніж за два місяці (див. ч. 3 ст. 32 КЗпП). Якщо ви цього не зробили,

отримайте згоду усіх працівників на зменшення тривалості робочого часу

У такому разі двомісячного строку попередження дотримуватися не потрібно.

І на закінчення оплатні моменти. У разі встановлення на підприємстві меншої нормальної тривалості робочого часу оплата праці повинна здійснюватися в повному розмірі, тобто за повною тарифною ставкою або за повним окладом. Тому працівник на повній ставці, відпрацювавши встановлену йому норму часу, повинен отримати повну ставку (оклад), а не її частину.

Як бачите, перенести робочі дні та організувати новорічні канікули не важко. Головне — заручитися згодою роботодавця і своєчасно попередити працівників.

висновки

  • Роботодавець, який прийняв рішення перенести робочі дні, зобов’язаний погодити таке перенесення з профкомом, що діє на підприємстві, і видати наказ (розпорядження) про перенесення робочих днів не пізніше ніж за два місяці до такого перенесення.
  • Робочі дні можуть бути перенесені тільки для окремих працівників. Для цього вони подають роботодавцю заяви з проханням про перенесення робочих днів, а останній видає відповідний наказ (розпорядження).
  • Новорічно-різдвяні «канікули» на підприємстві можуть бути організовані шляхом:
  • — «оптового» відправлення усіх працівників на підставі їх заяв у відпустку;
  • — установлення на січень меншої нормальної тривалості робочого часу.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі