Теми статей
Обрати теми

Навіть не мріяли! Змінено Порядок компенсації «солдатам підприємства»!

Кабінет Міністрів України
Чесно зізнаємося: такої щедрості від КМУ ми не очікували. Тому з радістю поспішаємо ознайомити вас з новинками щодо компенсації середньої зарплати «солдатів підприємства». Новини «з полів» хороші.

КМУ постановою від 04.11.2015 р. № 911 уніс зміни до своєї ж постанови від 04.03.2015 р. № 105 (далі — постанова № 105). Останньою було затверджено Порядок виплати компенсації підприємствам, установам, організаціям у межах середнього заробітку працівників (далі — Порядок № 105).

Що ж зміниться з набуттям чинності змінами (на момент підготовки номера вони ще не набули чинності)?

Перша новина. Положення постанови № 105 і Порядку № 105 поширюватимуться на громадян України, які були починаючи з:

18 березня 2014 року призвані на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період;

8 лютого 2015 року прийняті на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та (або) введення воєнного стану;

11 червня 2015 року призвані на строкову військову службу, а також призвані на військову службу під час мобілізації, на особливий період, та підлягали (підлягають) звільненню з військової служби у зв’язку з оголошенням демобілізації, але продовжили (продовжать) військову службу у зв’язку з прийняттям на військову службу за контрактом.

Тобто підприємства, які зберігали місце роботи та нараховували середній заробіток таким «солдатам підприємства», тепер зможуть розраховувати на отримання компенсації їхнього середнього заробітку з бюджету, як це передбачено ст. 119 КЗпП.

А ось з підприємцями питання залишилося відкритим. Нагадаємо, що їм відмовляють у компенсації, оскільки у ст. 119 КЗпП та в постанові № 105 названі тільки підприємства, установи, організації.

Порядок отримання компенсації не змінився. Як і раніше, щоб отримати компенсацію, роботодавцю потрібно до 15-го числа місяця, наступного за місяцем нарахування:

1) заповнити звіт, наведений у додатку 1 до Порядку № 105. Зверніть увагу: назви цього звіту і його граф були дещо відкориговані. Урахуйте це при заповненні звіту;

2) погодити його з районним (міським) військовим комісаріатом або (увага! — новинка) з військовою частиною, які здійснювали призов працівника на військову службу (у частині підтвердження призову та проходження військової служби);

3) подати погоджений звіт до органу соцзахисту населення.

Друга новина. Компенсацію з бюджету середнього заробітку здійснюватимуть:

— щодо працівників, призваних на строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, — до закінчення особливого періоду або до дня фактичної демобілізації;

— щодо працівників, які були призвані під час мобілізації, на особливий період, і підлягали (підлягають) звільненню з військової служби у зв’язку з оголошенням демобілізації, але продовжили (продовжать) військову службу за контрактом, — не більше ніж на строк укладеного контракту.

Зауважимо, що раніше компенсацію виплачували не більше ніж за один рік з моменту мобілізації. З набуттям чинності цими змінами проблема буде вирішена.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі