Теми статей
Обрати теми

Виправляємо помилку: ПН виписана не на того покупця

У ПН зазначили не того покупця (помилка в ІПН та назві). Виявили після реєстрації ПН в ЄРПН через 17 днів у наступному звітному періоді. Як виправити помилку? Чи потрібно відображати в декларації ПН і РК постачальнику та покупцю? Наталія

Згідно з абз. 6 п. 192.1 ПКУ розрахунок коригування (РК) до податкової накладної (ПН) також складається в разі виправлення помилок, допущених при складанні ПН, у тому числі не пов’язаних зі зміною суми компенсації вартості товарів/послуг.

Тому при виявленні помилки платнику податків необхідно скласти РК до помилкової ПН. Дата складання РК відповідатиме даті виявлення помилки. Зареєструвати такий РК в ЄРПН повинен «покупець» — платник ПДВ, на якого виписано помилкову ПН ( абз. 4 п. 192.1 ПКУ).

Продавцю не слід відображати зобов’язання за помилковою ПН, а також їх коригування за РК у декларації.

Водночас у декларації мають бути відображені податкові зобов’язання з правильного постачання (на дату першої події), незважаючи на відсутність/наявність правильної ПН.

Помилковому «покупцю» також не слід відображати в декларації ПК за помилковою ПН, а також РК до такої ПН, адже підстави для виникнення права на ПК згідно з п. 198.1 ПКУ відсутні.

Зазначимо, що розбіжності між даними ЄРПН і декларації слугують підставою для проведення документальної позапланової виїзної перевірки продавця і покупця ( п. 201.10 ПКУ).

Крім того, у момент виявлення помилки продавцю слід виписати другу ПН на правильного покупця і зареєструвати її в ЄРПН. Дата такої ПН повинна відповідати даті виникнення податкових зобов’язань (див. БЗ 101.19). Оскільки помилку виявлено через 17 днів, то граничний строк реєстрації в ЄРПН порушено. Тому до підприємства будуть застосовані штрафні санкції згідно зі ст. 1201 ПКУ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі